20. maj 2024 12:28

Aleksandar Šapić: Za razvoj Beograda neophodna stabilnost i sigurnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Šapić: Za razvoj Beograda neophodna stabilnost i sigurnost

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da smatra će se nakon izbora 2. juna stabilizovati situacija u Beogradu i da će Beograd za četiri godine doživeti najveće pozitivne promene u prethodnih nekoliko decenija, napomenuvši da su za razvoj grada neophodna stabilnost i sigurnost.

On je za Tanjug rekao da će, ukoliko bude izrabran za gradonačelnika nakon izbora 2. juna, nastaviti da radi na svemu što je započeto u prethodnih nekoliko godina, istakavši da se u Beogradu trenutno sprovodi kapitalni projekat od Drugog svetskog rata - izgradnja metroa koja se najavljuje decenijama.

"Mi smo uveliko u izgradnji beogradskog metroa, i ako Bog da 2028. ili 2029. godine bi prva linija trebalo da bude otvorena, a odmah za njom i druga. Prošle godine smo dobili organizaciju EXPO 2027 koji je prilika ne samo za Beograd, već za čitavu Srbiju. Razviće se novi deo grada, od Nacionalnog stadiona, preko sajma, pruge koja će ići od aerodroma do centralne železničke stanice. U međuvremenu smo dobili železničku stanicu Prokop, dobićemo i autobusku stanicu", naveo je on.

Takođe, kako je najavio Šapić, počeće i izgradnja "Malog metroa" od novog Savskog mosta do Bulevara despota Stefana, koji će, smatra on, suštinski da promeni saobraćajnu sliku grada i omogući da se za nekoliko minuta stigne na dva najudaljenija dela grada.

Šapić kaže da će se nastaviti proširivanje ulica, uređivanje reka, kao i razvoj infratrukture i socijalnih programa za šta su potrebne stabilnost i sigurnost, a ne odlaganje izbora i konstantne turbulencije.

"Imali smo ozbiljne socijalne programe u poslednjih godinu i po dana, preko 150 miliona evra je upumpano od besplatnih udžbenika, vrtića, bazena, vaučera, sad 20.000 dinara za sve osnovce, preko ukidanja svih lista čekanja za razne socijalne usluge, pojeftinjenje karata gradskog prevoza", istakao je on.

Iako u ovoj predizbornoj kampanji ne može toliko da se govori o svim ovim stvarima zbog izazova sa kojima se Srbija suočava, Šapić napominje da to ne znači da se na njima neće raditi u narednim periodu što će, smatra on, Beograđani i osetiti u svakodnevnom životu.

Na pitanje koliko su beogradski i lokalni izbori u senci velikih izazova sa kojima se Srbija suočava i da li je taj spoljni faktor jedan od razloga što je on više puta naglasio da Beograd treba da ima srpskog gradonačelnika i srpsku vlast, Šapić je izjavio da izbori ne mogu da ne budu u senci ne samo zbog dešavanja u Srbiji, već i dešavanja u svetu.

"Potvrđena je smrt iranskog predsednika, pre par dana ste videli pokušaj atentata na slovačkog premijera, bukti rat u Ukrajini, u Pojasu Gaze, situacija je napeta kao nikada nakon Drugog svetskog rata, a na sve to imate situaciju u regionu. Imate rezoluciju koja se sprema mesecima, situacija u Bosni nikad teža, na Kosovu je nikad napetije i logično je kada ovakve teme okupiraju čovečanstvo, da ne možete da ubeđujete ljude da trebamo da naprvimo park, a ne sportsko igralište", naveo je on.

Šapić je naglasio da je Beograd uvek bio kosmopolitiski grad otvoren za ljude svih nacija i vera.

"U njemu su se uvek dobro osećali svi bez obzira da si su se deklarisali kao pripadnici našeg naroda i naše vere ili bilo koje druge. Moramo da znamo ko smo i šta smo, ne smemo toga se snebivamo jer je uvek bilo ukoliko želiš da bude opšte prihvaćen onda taj svoj srpski epitet moraš da skloniš sa strane. Ja to nisam želeo da sklonim sa strane", naveo je on.

Komentarišući to što politički analitičari ne isključuju mogućnost da će u poslednjem trenutku deo opozicije, koji je predao liste, bojkotovati izbore, Šapić je rekao da s obzirom na sve što je opozicija pokazala u poslednjih nekoliko meseci njega lično ne bi iznenadilo da oni koji su predali lisste, par dana pre svega odustanu.

Kako je naveo, on nije učestvovao u pregovorima i razgovorima sa opozicijom, već je fokusiran na funkcionisanje grada, jer Beograd već osam meseci ima Privremeni organ što, napominje Šapić, nisu normalne okolnosti zbog čega se trudi da Beograđani do izbora legitimne gradske vlasti to što manje osete.

"Nadam se da će nakon ovih izbora situacija da se stabilizuje i da ćemo moći da nastavimo sa svim onim stvarima koje smo započeli, a koje smo se potrudili da u ovom periodu neke vrste administrativno političkog vakuuma oni to što manje osete", poručio je Šapić.

Govoreći o suđenju sa novinarom Markom Vidojkovićem, kog je tužio zbog objavljenog teksta na portalu "Buka", Šapić je rekao za K1 televiziju da iako je on imao svoj život i pre politike, sebe želi da preporuči sa onim što je radio poslednjih 12, 13 godina, dodavši da je njegova imovinska karta bila još veća pre nego što je ušao u politiku.

Šapić je takođe najavio inicijativu da Kuća cveća postane muzej srpske istorije, a da se Josip Broz Tito koji počiva u njoj, vrati u Kumrovec, napomenuvši da on lično ne može muzej da premesti jer on ide pod Ministarstvo kulture i da je to odluka koja mora da se donese na državnom nivou.

Kada je reč o kanalizaciji u Borči, Šapić je istakao da je ona obećana pre nego što je on došao na mesto gradonačelnika, i dodao da kad je pitao u čemu je problem rečeno mu je da godinama nabavka ne može da prođe jer je u pitanje evropski novac.

"Postavljaju se uslovi koje niko ne može da ispuni. Kada sam rekao da ću se odreći novca, tada su pisali da hoću da bacim 80 miliona evra kredita ili od toga 30 koji daje EU. Opet smo krenuli sa njima i opet je sve neizvesno. Nadam se da ovoga puta neće biti problema, promenili smo komisiju i mi i oni. Uključio se i gospodin Žiofre, stav Vlade je bio da pokušamo još jednom. Raspisana je nabavka i za kanalizaciju i za postrojenje otpadnih voda", objasnio je on.

Govoreći o najavljenom protestu sindikata "Pravda", "Sloga" i "Centar" Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP), zakazanog za sutra ispred Sekretarijata za javni prevoz, Šapić je rekao da je GSP u boljoj situaciji nego ikada, i da su linije koje pokušava da da privatnicima linije koje ostaju u vlasništvu Beogradu.

"Imate 24 reprezentativna sindikata u GSP-u, ovo su tri. Videćemo koliko će ljudi da izvedu na ulicu. To su sindikati koji se bave politikom. Ovo je jedno direktno odeljenje SSP-a, a ova druga dva ne znam koje stranke stoje iza njih. Oni su trebali da budu otpušteni, najveći broj tih radnika, jer su kršili neka pravila, ali sam ih ja sačuvao da ostanu" , objasnio je on.

Kako je naveo, plata vozača kada je on došao na mesto gradonačelnika je bila 70.000 dinara, a sada je između 110 i 118.000 dinara.

Takođe, dodaje Šapić, vozači su radili šest dana nedeljno, a sada će raditi pet dana i ni jedan radnik GSP-a neće biti otpušten.

"Moja je odluka da promenim uslove pod kojima se linije daju privatnicima, jer oni lepo zarađuju od toga. To Grad Beograd finansira, ali moraju da kupe nove autobuse, da ih drže čistim. Mi smo privatnicima naplatili nekoliko stotina miliona dinara kazni, za klime, čistoću, redovne polaske. Moj zadatak je da podignem kvalitet javnog prevoza u interesu Beograđana", izjavio je on.