28. april 2024 19:50

Ljubinko Milenković: Smeštajni kapaciteti u Sokobanji skoro popunjeni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ljubinko Milenković: Smeštajni kapaciteti u Sokobanji skoro popunjeni

Foto: Tanjug/video

SOKOBANJA - Ljubinko Milenković iz Turističke organizacije (TO) Sokobanja izjavio je danas da je u Sokobanji ostalo malo nepopunjenih smeštajnih kapaciteta i da se očekuje da će se i oni brzo popuniti zbog velikog priliva turista.

Milenković je Tanjugu rekao da je veliki priliv turista još od juče popodne.

"Ima još malo prostora, ko želi da dođe u Sokobanju, koja je idealna upravo za ovakve praznike, jer u prirodi nudi veliki broj aktivnosti. Trideset šest fantastično uređenih izletišta koja su velikog kapaciteta i mogu da pruže uslove za celodnevni boravak, pre svega, ljudima željnim aktivnog odmora, porodicama sa decom koji nama dolaze uglavnom iz naših gradova, iz urbanih sredina, pre svega iz Beograda i iz zemalja iz okruženja", rekao je Milenković.

Naveo je da Sokobanja ima kapacitet od oko 15.000 ležaja, i da toliko turista očekuje.

"Srpski narod ima divnu tradiciju da provede prvomajske praznike na uranku u prirodi, očekujem da dođe oko 15.000 turista. S obzirom da su sada izletišta potpuno uređena, kapaciteti naših zelenih površina, mislim i na naše parkove su takvi da mogu da prime turiste kada je u pitanju izletnički turizam. Dosta je i onih, oko 15.000, koji će noćiti u Sokobanji, s obzirom da Sokobanja ima i najduži prosek boravka u zemlji. Ljudi se sa radošću zadržavaju duže ovde", poručio je Milenković.

Kako je rekao, najveći broj stranih turista je iz zemalja okruženja, iz Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije, ali ima turista iz Austrije, Mađarske, Grčke, pa i iz zapadne Evrope.

"Sporadično, ima čak i sa udaljenih tržišta. Taj broj se iz susednih zemalja uvećao izgradnjom autoputeva ka Sofiji i ka jugu Srbije, odnosno ka Makedoniji, broj turista se učetvorostručio", rekao je Milenković.

On naglašava da ima dosta sadržaja koji su namenjeni prvomajskim praznicima i upravo se namerno tada organizuju, poput Sajam cveća u Sokobanji, koji se održava na Mermernom šetalištu od 30. aprila do 7. maja.

"Tradicionalno za sve turiste, besplatan koncert je na velikoj grandioznoj sceni letnje pozornice Vrelo u organizaciji Kulturnog centra Sokobanja. Ulaz je besplatan za sve posetioce. Pozivam naše goste da se lepo provedu na Ozrenu, na Rtnju, na Devici, Vukoviku, na plažama Bovanskog jezera, na izvoru reke Moravice, Seselačkoj pećini i onda uveče mogu da uživaju i u sokobanjskim klubovima, kafićima, restoranima i naravno na koncertu na letnjoj pozornici Vrela", poručio je Milenković.

On ističe da gosti Sokobanje za vrlo kratko vreme mogu da "resetuju" svoj organizam i da se ponovno vrate svojim redovnim životnim obavezama.

"Sokobanja ne nosi džabe epitet zelenog srca Srbije. Ono što ne može na snimcima da se vidi, to je poseban kvalitet vazduha. Sokobanja je prva ekološka opština, vazduh je bogat kiseonikom zbog obilja šuma na sve četiri planine koje okružuju Sokobanju", naglasio je Milenković.

Dodao je da je posećenost ove banje iz godine u godinu sve veća.