17. maj 2024 11:12

Vučević: Srbija je najbolji primer razvoja infrastrukture duž "Pojasa i puta"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Srbija je najbolji primer razvoja infrastrukture duž "Pojasa i puta"

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević otvorio je danas četvrtu konferenciju "Think-Tank" Instituta za pojas i put i tom prilikom je poručio da Srbija predstavlja najbolji primer razvoja infrastrukture u okviru Inicijative "Pojas i put" i da čelično prijateljstvo Srbije i Kine predstavlja temelj zajednice dve zemlje za zajedničku budućnost.

"Srbija i Kina imaju vrlo jasan plan i želju da nastave saradnju kroz zajedničku budućnost na ravnopravnim osnovama", izjavio je Vučević na otvaranju Konferencije, koja se u Palati Srbija održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji.

Podsetio je na nedavni susret kineskog predsednika Si Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i poruke o čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine koje su državnici poslali.

Podsetio je da je na Trećem forumu "Pojas i put" u Pekingu prošle godine potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, što je istakao kao najvažniji dokument koji će ubrzati razvoj srpske privrede.

Dodao je da je prilikom poslednja dva susreta predsednika Vučića i SIja potpisano skoro 50 dokumenata i istakao da je Memorandum o razumevanju i uspostavljanju koordinacionog mehanizma za praćenje i implementaciju srednjoročnog akcionog plana o zajedničkoj izgradnji Inicijative "Pojas i put", koji je potpisan prošle godine, za Srbiju vrlo važan.

"Za nas je posebno značajno što je Srbija jedna od 28 zemalja osnivača Inicijative (Pojas i put)", naveo je Vučević.

Istakao je da u ovakvim geopolitičkim okolnostima veoma važno što na Konferenciji prisustvuju predstavnici 15 zemalja sa četiri kontitenta i poručio je da Srbija uvek posvećuje veliku pažnju skupovima ovakvog formata.

Podsetio je da su Institut za pojas i put osnovali Vlada Srbije, Univerzitet u Novom Sadu, Privredna komora Srbije i kineske kompanije koje posluju u Srbiji i naveo da je u spoju privrede, obrazovanja i političkog delovanja ključ napretka u svakoj sferi.

Vučević je naveo da osim čeličnog prijateljstva, srpski i kineski narod povezuje prolivena krv, jer su u NATO agresiji stradala oba naroda.

Poručio je učesnicima Konferencije da su u Srbiji uvek dobrodošli i poželeo im sreću u radu.

"Da zajedno gradimo svet ravnopravnih naroda, za koji je Srbija, na šta smo ponosni, dala velike žrtve", zaključio je Vučević.

Konferenciju je zajedno sa premijerom Vučevićem otvorio ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming, koji je tom prilikom ocenio da je poseta predsednika Sija Beogradu protekla vrlo uspešno i dodao da je ta poseta osnova za još bolje odnose

Podsetio je da je 2013. godine predsednik Si predlođio Inicijativu "Pojas i put".

"Tokom proteklih 10 godina inicijativa Pojas i put se iz vizije pretvorila u stvarnost i dostigla konkretne i realne rezultate", poručio je Li.

Govoreći o značaju gradnje saobraćajnica, naveo je kinesku izreku koja kaže "ako želite da se obogatite, gradite puteve".

Dodao je je da će sajam Expo 2027 biti podsticaj, kako za Srbiju, tako i za Kinu i ocenio da temeljni razlog uspeha kinesko-srpske saradnje u Inicijativi leži u odnosu dvojice predsednika i poverenju koje dve zemlje imaju međusobno.

Podsetio je da postoji jedna Kina i da je Tajvan deo Kine, kao i da je Srbija uvažila to i čvrsto stala na stranu međunarondog prava i pravde.

Dodao je da će Kina uvek podržati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je na otvaranju Konferencije da se Srbija ubrzano modernizuje i razvija i da je politička i ekonomska stabilnost koja postoji u Srbiji dovela do velikog priliva stranih investicija.

"Jedno od centralnih mesta u tom razvoju i investiranju u infrastrukturu zauzima upravo Kina", rekao je Vesić i podsetio i da su rezultati razvoja Kine bili podsticaj i za Srbiju pri planiranju pravca razvoja naše zemlje.

Vesić je ukazao na veliki rast saobraćajne infrastrukture u Kini, uključujući puteve i brze pruge.

"Analizirajući investicionu politiku Kine, utvrdili smo da upravo ulaganje u putnu infrastrukturu, pre svega železnicu, ali i puteve, ima ogroman potencijal na ekonomski razvoj", naveo je Vesić.

Na otvaranju Konferencije video porukom se obratio i predsednik Univerzitetskog saveta Univerziteta Đaotong iz Pekinga Vang Đaoćiong, koji je odnos Srbije i Kine istakao kao dobar primer saradnje Kine i jedne evropske zemlje.

Nakon uvodnih obraćanja, premijer Vučević i ambasdor Li otkrili su tablu beogradskog odeljenja Centra za održivi i inovativni transport Đaotong univerziteta iz Pekinga.

Otvaranju Konferencije prisustvovala je i ministarka privrede Andrijana Mesarović, kao i predstavnici brojnih kineskih kompaniija koje posluju u Srbiji, poput Ziđin koper, Ziđin majning i Linglong, predstavnici Univerziteta u Novom Sadu i predstavnici Privredne komore Srbije.

Četvrta konferencija za osnovnu temu ima infrastrukturu, saradnju i razvoj.

Konferencija pod nazivom "Međunarodna mreža 'Think-Tank'-ova razvoja infrastrukture" po prvi put okupiće više od 50 istraživača iz Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike.

Delegaciju iz NR Kine predvodi nacionalni Centar za inovacije i održivi transport, Pekinški saobraćajni univerzitet, jedan od najprestižnijih na svetu, sa koga potiče veliki broj razvojnih rešenja vezanih za železnički transport i infrastrukturu.

Kako je najavljeno, pridružiće im se vodeći istraživači iz Srbije i drugih zemalja obuhvaćenih saradnjom u okviru Inicijative Pojas i put.

U radu konferencije učestvovaće predstavnici velikih kineskih kompanija u Srbiji, kao i veliki broj zvanica iz više od 20 zemalja.

Tom prilikom biće potpisan sporazum kojim se osniva beogradski ogranak Centra za inovacije i održivi transport.

Izlaganja na Konferenciji obuhvatiće teme geopolitičke dinamike i regionalne saradnje, prve decenije Inicijative pojas i put, posete predsednika Kine Si Đinpinga Evropi, infrastrukturne povezanosti nacija, kao i održivog zajedničkog razvoja i razmene među ljudima i poslovnih poduhvata.

Organizatori Konferencije su Institut za pojas i put iz Beograda i Centar za održivi i inovativni transport Univerziteta Đaotong iz Pekinga.

Institut za pojas i put zadužen je za implementaciju srednjeročnog plana podrške Inicijativi za pojas i put, jednog od četiri najznačajnija dokumenta potpisana u toku Foruma za saradnju u okviru pojasa i puta održanom 18. oktobra 2023. u Pekingu.