29. april 2024 11:55

Fajnenšl tajms: Evropske banke prošle godine Rusiji platile 800 miliona evra poreza

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fajnenšl tajms: Evropske banke prošle godine Rusiji platile 800 miliona evra poreza

Foto: Shutterstock.com/Claudio Divizia, ilustracija

MOSKVA - Evropske banke koje još uvek posluju u Rusiji su prošle godine uplatile 800 miliona evra poreza u tamošnji budžet, što je četiri puta više nego pre rata u Ukrajini, prenosi Fajnenšel tajms.

Evropske banke Rajfajzen bank internešenal (RBI), Unikredit, Komercbank, Dojče banka, Inteza Sanpaolo, ING i OTP su objavile da je njihov zajednički profit u Rusiji u 2023. premašio tri milijarde evra, što je tri puta više nego 2021. godine.

Pomenute banke su zbog skoka profitabilnosti platile 800 miliona evra poreza, dok su u 2021. uplatile 200 miliona evra.

Rajfajzen bank internešenal je prošle godine uplatila u ruski budžet više od polovine od ukupne sume poreza koji su platile evropske banke u Rusiji.

Osim toga, kako primećuje Fajnenšel tajms, strane banke su imale koristi ne samo od povećanja kamatnih stopa, već i od zapadnih sankcija protiv ruskih banaka.

Ruske kreditne institucije izgubile su pristup međunarodnim platnim sistemima, što je povećalo privlačnost zapadnih banaka.

RBI je ranije najavila planove za smanjenje poslovanja u Rusiji, dok su Dojče banka, OTP i Komercbanka smanjile svoje prisustvo u toj zemlji, prenosi Komersant.

Inteza Sanpaolo je trenutno u procesu prodaje svog ruskog poslovanja.