29. april 2024 12:13

Objavljena selekcija filmova za kritičko razmišljanje mladih na Beldoksu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Objavljena selekcija filmova za kritičko razmišljanje mladih na Beldoksu

Foto: BELDOCS, PROMO

BEOGRAD - Selekcija filmova za mlade "Beldoks Tin program" (Teen) objavljena je danas i biće prikazana na 17. Beldoks festivalu koji će se održati od 22. do 29.maja u Beogradu, saopštili su distributeri.

Kako se navodi, ovaj program je osmišljen sa ciljem razvoja kritičkog mišljenja, osnaživanja mladih i "osnaživanja njihovih glasova" kroz filmsku umetnost.

Kako je objašnjeno, s obzirom na to da mladi danas žive u digitalnom prostoru, poseban akcenat biće na "kritičkoj analizi audio-vizuelnih sadržaja".

"Uz podsticanje na dijalog i aktivno razvijanje ideja, nadamo se da doprinosimo da i sami tinejdžeri, poput junaka odabranih filmova, poveruju da mogu aktivno menjati kako sebe, tako i svet na bolje", izjavila je psihološkinja i psihoterapeutkinja Dubravka Radusinović, koautorka Tin programa.

Neki od filmova koji će biti prikazani uključuju "How to Disappear", "Maydegol", "Eternal You", "Copa 71", "Number One" i druge, koji istražuju teme kao što su rat, migracija, veštačka inteligencija i ženski fudbal.

Ovi filmovi "pružaju inspiraciju i podstiču mlade da veruju u sopstvenu snagu i mogućnost promene".

Osim projekcija, mladi će imati priliku da učestvuju u radionicama i treninzima namenjenim razvoju kreativnih veština i kritičkog razmišljanja.

Program se realizuje uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA, kao deo evropske festivalske mreže Young4Film.

Beldoks, kao jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma "pruža platformu za razmenu ideja i podstiče angažman mladih u filmskoj umetnosti".

Osim toga, festival organizuje niz panela, Master Class predavanja i industrijske aktivnosti kako bi podržao razvoj budućih filmskih talenata, piše u saopštenju.