29. april 2024 12:09

Trudnoća u adolescenciji nosi mnogobrojne probleme po opšte i psihičko zdravlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Trudnoća u adolescenciji nosi mnogobrojne probleme po opšte i psihičko zdravlje

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ginekolog i načelnica dnevne bolnice GAK Narodni front Ana Mitrović izjavila je danas da trudnoća u adolescenciji nosi mnogobrojne zdrastvene probleme po zdravlje od većeg broja prevremenih porođaja, pobačaja, komplikacija vezane za pojavu visokog pritiska i raznih drugih oboljenja, ocenivši da je zdravstveno vaspitanje je neophodno u školama.

"Ono što zaboravljamo i stavljamo u drugi plan, a nikako ne bi smelo, su posledice koje se odnose na psihu te mlade žene, još uvek deteta koje je trudno i koje tek treba da rodi. Te posledice nekada mogu biti sa nesagledivim razmerama", istakla je ona u izjavi za Tanjug.

Mitrovićeva kaže da ukoliko se mlada osoba odluči da zadrži trudnoću, bez ogromne podrške porodice teško može da kroz celu tu priču izađe sa uspešnim ishodom, posebno u postporođajnom periodu kada se suočava sa novim obavezama, hormonima, mogućnost depresije i svim onim što prati postporođajni period.

Prema njenim rečima, svaka maloletnička trudnoća, posebno trudnoća u ranoj adolescenciji pre 15. godine, je nešto što društvo treba da zabrine s obzirom da biologija nije rekla da u tim godinama optimum da se ostaje u drugom stanju i da se rađa, istakavši da danas postoje savremene metode kontracepcije koje mogu da zaštite mlade ljude ukoliko odluče da tako rano stupe u seksualne odnose.

"Moja dužnost je da uvek apelujem na to da se dobro razmisli pre stupanja u seksualne odnose u tako ranoj mladosti, i tu negde vidim odgovornost svih nas, prosvete, porodice, lekara. Stalno imam osećaj da deca nisu dovoljno prosvećena, ona jesu vrlo informisnaa putem različitih društvenih mreža ali ne shvataju ozbiljnost kada krenu u tako rane seksualne odnose", navela je doktorka i dodala da je neželjena trudnoća samo jedna od stvari koja može da se desi kao posledica ne korišćenja zaštite i savremene kontracepcije.

Napomula je da prekid neželjenje trudnoće predstavlja veliki šok za devojčicu i njene roditelje s obzirom da oni moraju da potpišu saglasnost, i dodala da celo društvo mora kontinuirano da radi na promociji drugih vrednosti koje u tim godinama treba da budu na prvom mestu.

Mitrovićeva smatra da je zdravstveno vaspitanje neophodno u školama kako bi omladina bila upoznata sa tim šta znači prava zaštita od neželjene trudnoće, polno prenosivih bolesti, pravilne ishrane, ali i kakav je negativan uticaj pušenja na opšte i reproduktivno zdravlje.

"Sve to spada u jedno zdravstveno vaspitanje koje, ukoliko bi bilo prisutno kao kontinuirano obrazovanje u osnovim školama, bi moglo da ukaže na to kako mogu sebe da sačuvaju", ocenila je ona.