30. april 2024 12:05

Seizmolog Ana Mladenović: Zemljotres u Kladovu nije neuobičajen, građani nemaju razloga za strah

Izvor: TANJUG

podeli vest

Seizmolog Ana Mladenović: Zemljotres u Kladovu nije neuobičajen, građani nemaju razloga za strah

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Seizmolog Ana Mladenović izjavila je povodom zemljotresa koji je jutros registrovan u regionu Kladova da  zemljotresi u Srbiji nisu neuobičajeni i da građani nemaju razloga za brigu.

Prema njenim rečima, ovaj zemljotres nije nikakvo iznenađenje, jer se već od juna 2020. to područje aktiviralo, a poznato je da pripada sistemu  raseda koji se prostire duž istočne Srbije i južnog dela Rumunije gde se veoma često dešavaju zemljotresi.

"Kod nas seizmička aktivnost je relativno slaba i upravo zbog toga i nemamo zemljotrese koji prevazilaze te magnitude često.

Naravno, jednom u par godina možemo da ih očekujemo, ali oni nisu jaki pa s toga i nema razloga za brigu. Verujem da su ljudi koji su danas osetili zemljotres bili uznemireni, ali on nije mogao da napravi neku materijalnu štetu na objektima koji su zidani i nema razloga za brigu", rekla je ona za Tanjug.

Navodi da zemljotresi magnitude do šest stepeni ne mogu da izazovu materijalnu štetu na objektima koji su zidani po propisima o seizmičkoj gradnji, a to su objekti koji imaju armiranu betonsku konstrukciju.

"Međutim, na nekim pregradnim zidovima, objektima koji nisu građeni po propisima ili na nekim objektima u seoskim područjima građenim bez armirane betonske konstrukcije čak i ovakvi zemljotresi, koji imaju magnitudu od četiri, mogu da izazovu sitna oštećenja", navela je Mladenović.

Dodala je da u tom području možemo da očekujemo potrese, ali ne veće od 4,5 magnitude.

"Što se tiče drugih područja u Srbiji, možemo da očekujemo da će se dešavati zemljotresi, što je potpuno normalno, to je prirodna pojava, a najjaču magnutudu očekujemo u području centralnog dela Srbije gde postoje aktivni rasedi koji su sposobni da generišu zemljotrese do 6 stepeni Rihterove skale", zaključila je ona.

Zemljotres magnitude 4,1 stepen Rihterove skale registrovan je jutros u 07.42 u regionu Kladova, objavio je Republički seizmološki zavod.

Teorijski intenzitet u epicentru procenjen je na VI stepeni Merkalijeve skale.