20. maj 2024 20:56

Obeležen Svetski dan metrologije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeležen Svetski dan metrologije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu

Foto: Tanjug

NOVI SAD - Svetski dan metrologije obeležen je danas na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu pod sloganom "Merimo danas za održivo sutra".

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Branko Markoski rekao je da je održivost kao ovogodišnja centralna tema izabrana zbog njene važnosti za različite mogućnosti merenja koje su ključne za negovanje održive globalne ekonomije i životne sredine, saopštila je Pokrajinska vlada.

Markoski je naveo primere merenja potrošnje energije u industriji, građevinarstvu i transportu, upravljanja resursima u poljoprivredi i šumarstvu, identifikovanja izvora zagađenja i postavljanja ciljeva za zaštitu životne sredine.

Dodao je da Međunarodna organizacija za zakonsku metrologiju (OIML) razvija međunarodne preporuke koje imaju za cilj usklađivanje i harmonizaciju zahteva širom sveta u mnogim oblastima.

"Ovako uspostavljeni metrološki sistemi pružaju neophodnu sigurnost i poverenje da su merenja tačna, sa zdravom osnovom za globalnu trgovinu danas, pomažući nam da se pripremimo za izazove koji nas čekaju sutra", rekao je Markoski.

Pored Markoskog, događaju su prisustvovali i prorektor za nauku i međunarodnu saradnju FTN i Radovan Pejanović iz Fonda za nauku Republike Srbije, dodaje se u saopštenju.

Na Svetski dan metrologije, 20. maja, obeležava se godišnjica potpisivanja Metarske konvencije iz 1875. godine koju je potpisalo 17 država.

Konvencija je postavila okvir za međunarodnu saradnju u metrologiji i njenu industrijsku, trgovinsku i društvenu primenu, u cilju unapređenja kvaliteta života i zaštite životne sredine na globalnom nivou. Prvobitni cilj Metarske konvencije - uniformnost merenja širom sveta, podjednako je važan i danas, kao što je bio i 1875. godine. Republika Srbija je pristupila Konvenciji 1878. godine, dodaje se u saopštenju.

Organizatori događaja su rukovodilac studijskog programa "Merenje i regulacija" i Laboratorija za merno-informacione sisteme.