27. april 2024 15:49

Dejan Miletić: Deplasirano je govoriti o bojkotu, snaga opozicije će se videti na izborima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Miletić: Deplasirano je govoriti o bojkotu, snaga opozicije će se videti na izborima

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ocenio je danas da je postalo deplasirano govoriti o bilo kakvom bojkotu posle najave dela opozicije koja je bila okupljena na listi "Srbija protiv nasilja" da će učestovati na beogradskim izborima pod sloganom "Biram borbu", i najave Stranke slobode i pravde, Srbija Centar, Zajedno i koalicije "NADA" da neće.

On je za Tanjug rekao i da je vlast uradila šta je bilo potrebno da se ispune preporuke ODIHR-a.

"S druge strane stalno imamo promenu zahteva i na kraju šta? Treba izaći na izbore i videti realnu snagu opozicije posebno onog dela koji se stalno žali", ocenio je Miletić.

On smatra i da je vreme da Srbija završi sa izbornim procesom dodajući da je početak juna pravi trenutak da se stavi tačka na to i da se krene napred.

Na pitanje da li deli mišljenje predsednice Skupštine Srbije i potpredsednice Glavnog odbora SNS Ane Brnabić da opozicija ne izlazi na izbore samo tamo gde je slaba, Miletić ocenjuje da će za lokalne izbore sigurno procenjivati gde je moguće da ostvare neki rezultat, a da se ne obrukaju.

Ispada, kaže Miletić, da je opozicija učinila sve kako da prođu 'što gore' i i zato se verovatno, kako ocenjuje, jedan deo opozicije neće pojaviti na nivou Beograda, jer bi "doživeli debakl".

Na pitanje na čije glasove može da računa Savo Manojlović iz pokreta "Kreni-promeni" i da li su to glasovi Miloša Jovanovića iz Novog DS S, Miletić procenjuje da će za njega glasati verovato deo nezadovoljnih birača koalicije "Srbija protiv nasilja".

"Što se tiče Miloša Jovanovića, on je s moje tačke gledišta na nekom drugom političkom spektru. Ali to ne znači da i tamo neće biti onih koji nekako sagledavaju da je ta pozicija Miloša Jovanovića teško održiva. Pričati o nekom srpskom nacionalizmu, a sarađivati sa ljudima kao što su Marinika Tepić s moje tačke gledišta je neprihvatljivo i verovatno je on u tom segmentu dodatno izgubio podršku, ali verujem da će on ostati u igri i na nivou Beograda", rekao je Miletić.

Miletić smatra da interesovanje građana za izbore neće biti preveliko, dodajući da su velike partije u prednosti jer, kako kaže mogu bolje da se organizuju i da probaju da utiču na neopredeljene birače.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je juče izbore u 66 lokalnih samouprava za 2. jun, a 3. aprila je raspisala beogradske izbore za isti dan.