29. april 2024 17:36

Ambasador Kristofer Hil obišao užičke kulturno-istorijske znamenitosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Kristofer Hil obišao užičke kulturno-istorijske znamenitosti

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

UŽICE - Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil danas je obišao Užice, gde je nakon obilaska radova na uklanjanju mina sa dela Aerodroma Ponikve, posetio kulturno-istorijske atrakcije tog grada, ovogodišnje nacionalone prestonice kulture.

Hil je obišao Spomen kompleks Kadinjaču, upoznao se sa značajem hidrocentrale Pod gradom, prve hidrocentrale u Evropi izgrađene po Teslinim principima polifaznih struja. i posetio užičku tvrđavu Stari grad.

“Ovde je mnogo istorije i kulture, ali i mnogo potencijala za budućnost. Užička tvrđava datira iz 14. veka, mi ovako nešto nemamo u SAD. Mi smo uložili određena sredstva u nju, ali ovu tvrđavu izuzetnom čini odnos, ne samo Užičana, već svih Srba da je očuvaju”, kazao je Hil.

On je naveo da su SAD jedne od najznačajnijih investitora u Srbiji, ne samo u Beogradu, već i u ostalim gradovima i da tome doprinose putevi koji se grade.

“Ono što biznismeni mogu da učine za saradnju dve države je mnogo više nego što mogu diplomate”, kazao je Hil.

On je napomenuo da živimo u teškim vremenima i da je najbitnije očuvati mirne glave.

“Navešću i primer saradnje vojske SAD i Srbije, vojnici su zajedno na Bliskom istoku, Srbija dobro razume svoju prošlost i razume značaj očuvanja mira i sigurnosti, zato su širom sveta u mirovnim misijama”, rekao je Hil.

“Čuvajte svoju istoriju, decu, kulturu i svoj grad”, poručio je Hil.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević navela je da su upravo Kadinjača, hidrocentrala Pod gradom i Stari grad mesta na kojima će se sprovoditi veliki broj aktivnosti u okviru programa prestonice kulture.

“U Stari grad su u prethodnom periodu uložena velika finansijska sredstva zahvaljujući Vladi i resornim ministarstvima, a oko osam miliona dinara je bila pomoć i od američke ambasade. Trenutno se gradi info centar, a ove godine ćemo krenuti i sa rekonstrukcijom Vodene kule i pešačkog mosta koji će povezivati magistralu i Stari grad”, navela je gradonačelnica Užica.