2. maj 2024 13:10

Milenko Jovanov: Držite se politike Vučića i slobodne Srbije, i imaćete našu podršku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milenko Jovanov: Držite se politike Vučića i slobodne Srbije, i imaćete našu podršku

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov izjavio je danas da je važno da nova vlada nastavi politiku koju je definisao predsednik Aleksandar Vučić koja, kako je rekao, danas u celom svetu Srbiju čini poštovanom zemljom.

Jovanov je primetio da će ovo biti vlada kontinuiteta i da će zato imati podršku te poslaničke grupe.

"Važno je da vodimo politiku nezavisne zemlje, politiku slobodne i slobodarske zemlje, suverene zemlje i da samostalno donosimo odluke. To mnogi u Srbiji ne mogu da razumeju, jer su navikli da im neki drugi govore šta i kad treba da rade“, rekao je Jovanov.

On je, obraćajući se Vučeviću, rekao da je nekad na njegovom mestu bio čovek koji je slao predlog dnevnog reda sednica vlade na odobrenje u nekoliko ambasada.

"U takvu sramotu i u takvo nepoštovanje sopstvene države nikada ne smemo da se vratimo. To je praksa sa kojom smo raskrstili kad je Aleksandar Vučić došao na čelo vlade. Uveren sam da ćete biti u tom smislu na visini zadatka, kao što je bila i Brnabić. Nije sporno da sa svima imamo dobre odnose i da sarađujemo, ali ovo je naša zemlja, i u našoj zemlji odlučuje naš narod, naš parlament i naša vlada“, poručio je šef poslaničke grupe naprednjaka u Skupštini.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, nikad složenije međunarodne okolnosti, kada ceo svet izgleda kao bure baruta koje treba da eksplodira i kazao Vučeviću da je i njegova i obaveza svakog ko se danas bavi javnim poslom u Srbiji, da to bure baruta ne eksplodira na Balkanu.

"To ne znači da ne treba da štitimo svoje nacionalne interese i da ćutimo dok nam udaraju ćuške i zauške, to znači da treba da se borimo, ali da budemo mudri i da čekamo trenutak da ostvarimo svoje nacionalne interese. Uveren sam da će doći dan kada će Srbija na celoj svojoj teritoriji ostvariti punu suverenost i odlučivati o svakom pedlju svoje teritorije, onakve kakva je primljena u Ujedinjene nacije", rekao je Jovanov.

On je naveo da mora da se radi mudro da taj dan dođe i da ima ko da ga dočeka.

"A ne da se zaletimo pre vremena i da rezultat toga bude da nikada ne možemo da ostvarimo ono što nam je ideja – da ostanemo slobodni i da naša zemlja bude u potpunosti pod našom upravom“, kazao je Jovanov.

Prema njegovim rečima, to nije sprint, već je maraton koji moramo da istrčimo.

"I zato očekujem podršku Vlade predsedniku Aleksandru Vučiću, posebno ovih dana, kada je obavio na desetine i stotine razgovora sa predstavnicima čitavog sveta da pokušamo da osujetimo sramnu rezoluciju koja treba da se donese na GSUN“, rekao je Jovanov i zapitao i sve one koji su u Skupštini delili patriotske lekcije, šta su oni uradili da pomognu Srbiji u toj borbi?

Jovanov se posebno osvrnuo na situaciju u Hrvatskoj.

"Danas, kada se u Hrvatskoj bira vlada i kada je jedan od zahteva stranke koja razgovara o tome da uđe u vladu, Domovinskog pokreta, da nikako Srbi ne smeju da budu u toj vladi, mi u Srbiji biramo predstavnika Hrvata u vladu. Drago mi je i veoma sam ponosan na to što naša država ne liči na tu državu u susedstvu, a koja nam stalno deli lekcije i packe. I zato ćemo svim srcem glasati za taj Vaš predlog, kao i za sve predstavnike manjina", rekao je Jovanov.

Time, kako je poručio, Srbija pokazuje kako izgleda moderna, a najpre normalna evropska država, neopterećena "kompleksima" nacionalizama i država koja poštuje sve svoje građane.

Jovanov je naglasio da poslanička grupa podržava Vučevićev evrorealistički stav, kao i da su svesni toga šta je politika da se ostane na evropskom putu i da Srbija bude punopravna članica EU, ali je naveo i da se ne može biti gluv i nem "na sve ono što vidimo i čujemo svojim očima".

"Znamo šta misle o nama, ali to ne znači da treba da menjamo politiku. Naprotiv, želimo da imamo društvo koje je uređeno na takav način, da budemo ono čega smo uvek bili deo, a da li oni to hoće ili neće - odluka i nije na nama“ poručio je Jovanov.

On je govorio i o programu „Skok u budućnost“, o planu za plate od 1.400 evra, penzije 650 evra i značajno uvećanu minimalnu zaradu, objasnio da se te stvari ne rade zbog statistike, već zbog toga da narod oseti u svom novčaniku da Srbija raste i da se razvija.

Ponovio je i da je najvažnije da je Srbija slobodna, jer ako nije slobodna nema ni takvih odluka.

"Onda donosite odluke koje su u skladu sa nečijim interesima. Ovako ako smo slobodni i nezavisni, donosimo odluke koje su u našem interesu. Te odluke znače blisku saradnju sa SAD, evropski put Srbije, ali i to da nema sankcija Rusiji i da Si Đinping stiže u Beograd. E, to je slobodna politika i za tu politiku imate apsolutnu podršku“, objasnio je Jovanov.