29. april 2024 09:05

Unija za građanske slobode Evrope: Medijske slobode u nekoliko zemalja EU "opasno blizu prelomne tačke"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Unija za građanske slobode Evrope: Medijske slobode u nekoliko zemalja EU "opasno blizu prelomne tačke"

Foto: Shutterstock.com/Sharomka, ilustracija

LONDON - Medijske slobode u Evropskoj uniji bile su u padu u 2023. godini i "opasno su blizu tačke sloma" u nekoliko država, upozorila je u svom godišnjem izveštaju berlinska nevladina organizacija Unija za građanske slobode Evrope.

"Medijske slobode su očigledno u pouzdanom padu širom Evrope. U mnogim država je to rezultat namerne štete ili zapostavljanja od strane nacionalnih vlada", rekla je Eva Simon iz berlinske organizacije Libertiz (Liberties).

Ona je upozorila na raširene pretnje novinarima i napade na nezavisnost javnih servisa, prenosi Gardijan.

Simon je navela da pad medijskih sloboda prati pad vladavine prava i ocenila da novi medijski zakoni EU "imaju potencijal", ali da moraju biti valjano sprovedeni.

Među problemima se još ističu i loša transparentnost medija te brojne pretnje nezavisnosti i finansijama javnih medija.

U više država članica EU zabeleženi su slučajevi pretnji, zastrašivanja, nadzora i nasilja protiv novinara, a u izveštaju se preporučuje da Evropska komisija pomno prati implementaciju Evropskog zakon o slobodi medija.

Tokom 2023. godine su, prema izveštaju, fizički napadnuti novinari iz Hrvatske, Francuske, Nemačke, Grčke i Italije, dok su u Mađarskoj i Slovačkoj novinari izloženi zlostavljanju i pretnjama od strane državnih zvaničnika.

Policije u Rumuniji i Švedskoj su, kako je navedeno u izveštaju, neispravno sprovodile istragu o napadima na novinare, dok su pripadnici policije Francuske i Bugarske sami napali novinare.

Jedna od najčešćih alatki korišćenih protiv novinara su tzv. slap tužbe (strateške tužbe protiv učešća javnosti) koje, kako prenosi Gardijan, predstavljaju zloupotrebu pravosudnog sistema podnošenjem tužbi protiv novinara, kojima se oni obeshrabruju, uznemiravaju ili zastrašuju da rade u javnom interesu.

Veliki broj medija nalazi se u rukama malog broja vlasnika u Hrvatskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Holandiji i Slovačkoj, dok novinari kritički nastrojeni prema vlasti bivaju isključeni sa konferencija za medije ili zvaničnih događaja u Nemačkoj, Mađarskoj, Litvaniji i Holandiji.

U Slovačkoj je populistički premijer Robert Fico "prekinuo svaku komunikaciju" s četiri medija optužena za "otvoreno iskazivanje neprijateljskih stavova".

Njegova je vlada ovog meseca odobrila kontroverzni prijedlog zakona o restrukturiranju javnog servisa RTVS.

U Mađarskoj su, tvrde Libertiz, mediji javnog servisa već “toliko pod jarmom vlade” da njih “karakteriše pristrasno i jednostrano izveštavanje koje je uvek u skladu s interesima vladajuće stranke Fides”.

Osim u Mađarskoj, navodi se da je javni servis u "stanju nesigurnosti" i u Poljskoj jer novi premijer, Donald Tusk, pokušava da poništi intervencije prethodne vlade, a sve veća zabrinutost navedena je i oko poteza vlada u Hrvatskoj i Italiji.