28. april 2024 22:18

Izrael priveo 15 osoba na Zapadnoj obali, među njima i decu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael priveo 15 osoba na Zapadnoj obali, među njima i decu

Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

GAZA - Izrael je priveo 15 osoba na okupiranoj Zapadnoj obali, a prema navodima Komisije za pitanja zatvorenika i Udruženja palestinskih zatvorenika, među privedenima je nekoliko dece i bivši zatvorenici.

Hapšenja su se dogodila tokom noći u gradovima Tulkarem, Kalgilija, Dženin, Tubas, Salfit, Džeriho i istočnom Jerusalimu.

"Ovo povećava broj Palestinaca koji su uhapšeni od izraelskih snaga od 7. oktobra na 8.495," navode organizacije, prenela je Al Džazira.

Organizacije su dodale da je 16 zatvorenika umrlo u izraelskim zatvorima od tada. Tela svih, osim jednog, zadržavaju izraelske vlasti, sprečavajući porodice da ih sahrane.

Abas: Plašim se da će Izrael da deportuje Palestince sa Zapadne obale u Jordan

Palestinski predsednik Mahmud Abas izrazio je danas bojazan da Izrael možda planira da deportuje Palestince sa Zapadne obale u Jordan nakon što se završi rat u Gazi.

"Izrael je uništio najmanje 75 posto Pojasa Gaze i ubio 34.000 stanovnika Gaze u roku od 200 dana, većinom žena i dece. Bojim se da će se Izrael nakon što završi sa Gazom uputiti na Zapadnu obalu i deportovati tamošnje stanovnike u Jordan", rekao je Abas, prenosi Anadolija.

Palestinski predsednik je na Svetskom ekonomskom forumu u saudijskoj prestolnici Rijadu, pozvao je svet da "prizna Palestinu kao punopravnu državu članicu Ujedinjenih nacija".

Takođe je pozvao evropske države da "priznaju državu Palestinu kao što priznaju Izrael".

Bajden ponovio da se SAD protive izraelskoj invaziji na Rafu

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da se SAD protive invaziji Izraela na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze iz humanitarnih razloga, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se navodi da je Bajden ponovio zabrinutost SAD za više od milion Palestinaca koji se nalaze u Rafi zbog plana Izraela da napadne uporišta Hamasa u tom gradu, preneo je AP.

Bajden je takođe naglasio da treba još više povećati isporuku humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze i razgovarao je sa Netanijahuom o izraelskom otvaranju dodatnih prelaza u severnom delu palestinske enklave iduće sedmice da bi se omogućio prolazak veće količine pomoći.

Bajden i Netanijahu su takođe razgovarali o tekućim pregovorima o oslobađanju talaca dok se čeka odgovor Hamasa na najnoviji predlog sporazuma o taocima, ističe se u saopštenju.

Bajden je u razgovoru pomenuo zajedničku izjavu koju je izdao ove sedmice sa liderima 17 drugih zemalja zahtevajući da Hamas odmah oslobodi preostala 133 taoca koje drži u Pojasu Gaze, što bi omogućilo trenutni prekid vatre i dostavljanje pomoći za civile u enklavi, navodi se u saopštenju.

Izraelska vojska: Isporuka humanitarne pomoći za Gazu biće povećana narednih dana

Isporuka humanitarne pomoći za Pojas Gaze biće povećana narednih dana, saopštila je danas izraelska vojska.

"U poslednjih nekoliko sedmica količina humanitarne pomoći koja se doprema u Gazu značajno se povećala. U narednim danima, isporuka pomoći koja ide u Gazu nastaviće da se povećava", rekao je portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari.

On je naveo da Pojas Gaze sada dobija "više nego ikada" pomoć u hrani, vodi, lekovima, kao i šatore i druge vidove pomoći, preneo je Rojters.

"Slanje pomoći ljudima u Gazi je prioritet", rekao je Hagari dodavši da Izrael vodi rat protiv Hamasa, a ne protiv stanovnika Gaze.

Svetska centralna kuhinja nastaviće sutra rad u Pojasu Gaze

Humanitarna organizacija Svetska centralna kuhinja (WCK) saopštila je danas da će nastaviti sutra rad u Pojasu Gaze koji je obustavila nakon što je sedam njenih radnika poginulo u izraelskom napadu u Deir al-Balahu u centralnom delu enklave 1. aprila.

WCK navodi da će njen palestinski tim isporučivati hranu, uključujući i za severni deo Pojasa Gaze, kao i da već ima 276 kamiona sa pomoći spremnih za ulazak preko prelaza Rafa, a da će poslati kamione i iz Jordana, preneo je Tajms of Izrael.

"Ponovo započinjemo naše angažovanje sa istom energijom, dostojanstvom i ciljem da obezbedimo hranu za što veći broj ljudi", rekao je izvršni direktor WCK Erin Gor.

On je rekao da je ta organizacija tokom 14 godina rada spasila najviše Palestinaca od gladi, ističući da će WCK nastaviti da isporučuje što je moguće više hrane za Pojas Gaze kopnenim, vazdušnim i pomorskim putem jer se Palestinci nalaze u izuzetno teškoj situaciji.

Ističe se da WCK želi da koristi i pomorski koridor sa Kipra i razmatra korišćenje izraelske luke Ašdod. Organizacija je najavila da otvara treću kuhinju u Pojasu Gaze, u priobalnoj oblasti Mavasi i da će se zvati "Damijanova kuhinja" u znak sećanja na poljskog humanitarnog radnika Damijana Sobolo koji je ubijen u napadu 1. aprila.

Bela kuća: Izrael spreman da sasluša zabrinutosti SAD pre napada na Rafu

Izrael je pristao da sasluša mišljenje i zabrinutosti SAD pre nego što pokrene invaziju na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kirbi je rekao za televiziju ABC da je Izrael pružio uveravanja Vašingtonu da neće napasti Rafu dok SAD ne budu imale priliku da sa izraelskim zvaničnicima podele svoje zabrinutosti i stavove u vezi sa tim napadom, preneo je Rojters.

Kirbi je istakao da će američki državni sekretar Entoni Blinken posetiti region Bliskog istoka da bi podstakao postizanje dogovora o privremenom prekidu vatre za koji Vašington želi da traje najmanje šest sedmica.

SAD očekuju da se privremeno primirje produži, rekao je Kirbi, ističući da se povećala isporuka humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Abas: Izraelska vojska će napasti Rafu u narednim danima

Predsednik Palestinske samouprave (PA) Mahmud Abas danas je upozorio da će izraelska vojska započeti kopnenu ofanzivu na grad Rafa, u južnom Pojasu Gaze, u narednih nekoliko dana.

U Rafi se trenutno nalazi oko 1,45 miliona ljudi, od kojih je većina prethodno bila raseljena iz drugih delova enklave, dok raste zabrinutost za humanitarnu situaciju u Gazi.

Abas je istakao da su SAD jedina zemlja koja može da spreči izraelski napad na Rafu, prenosi Rojters.

Palestinski predsednik izrazio je zabrinutost oko prinudnog raseljavanja palestinskog stanovništva sa Zapadne obale, kojom upravlja PA, nakon što izraelska vojska ''završi sa Gazom''.

On je naglasio da PA odbija da prihvati etničko čišćenje Palestinaca sa obe teritorije i dodao da palestinske vlasti zahtevaju da se obustavi konflikt i da se stanovništvu dodeli pomoć.

Kanal 12: Trideset izraelskih rezervista neće da se odazove na poziv za Rafu

Trideset izraelskih rezervista padobranaca rekli su da se više ne osećaju sposobnim da obavljaju svoje dužnosti i da neće odgovoriti na poziv da se pripreme za predstojeću operaciju u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze, javio je izraelski Kanal 12.

Televizija navodi da komandanti neće terati rezerviste da se pojave na pripremama za operaciju u Rafi, ali da to pokazuje koliko je pojedinim izraelskim vojnicima "dosta rata" posle više od šest meseci sukoba u Pojasu Gaze, preneo je Tajms of Izrael.

Izraelska vojska je spremna da evakuiše palestinske civile iz Rafe i da napadne uporišta Hamasa u tom gradu, izjavio je u sredu izraelski bezbednosni zvaničnik.