29. april 2024 21:16

Eksperti UN kažu da je severnokorejski projektil pao u Harkov

Izvor: TANJUG

podeli vest

Eksperti UN kažu da je severnokorejski projektil pao u Harkov

Foto: shutterstock.com/Osugi, ilustracija

NJUJORK - Ostaci projektila koji su sleteli u ukrajinski grad Harkov početkom januara bili su od severnokorejske balističke rakete serije Hvasong-11, naveli su posmatrači Ujedinjenih nacija u izveštaju podnetom Komitetu Saveta bezbednosti.

U izveštaju od 32 stranice, posmatrači sankcija UN su zaključili da „delovi projektila koji je sleteo u Harkov, u Ukrajini, 2. januara 2024. potiču od projektila DNRK serije Hvasong-11“ i da predstavljaju kršenje embarga na oružje Severnoj Koreji, prenosi Rojters.

Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK) je pod sankcijama UN zbog svojih balističkih projektila i nuklearnih programa od 2006. godine, a te mere su godinama jačane.

Tri posmatrača sankcija otputovala su u Ukrajinu ranije ovog meseca da pregledaju ruševine i nisu našli dokaze da je projektil proizvela Rusija.

Oni "nisu mogli samostalno da identifikuju odakle je raketa lansirana, niti ko je to uradio".

"Informacije o putanji koje su dale ukrajinske vlasti ukazuju na to da je pokrenut sa teritorije Ruske Federacije", stoji u izveštaju od 25. aprila.

Na sednici Saveta bezbednosti UN u februaru, SAD su optužile Rusiju da je lansirala balističke rakete koje je isporučila Severna Koreja protiv Ukrajine u najmanje devet navrata.

Rusija je prošlog meseca stavila veto na godišnje obnavljanje posmatrača sankcija UN - poznatih kao panel eksperata - koji su 15 godina pratili sprovođenje sankcija UN protiv Severne Koreje zbog njenih nuklearnih i balističkih programa.

Sadašnjem panelu eksperata mandat ističe u utorak.

Nekoliko dana nakon napada 2. januara, tužilaštvo Harkovske oblasti predstavilo je medijima fragmente projektila, rekavši da se razlikuju od ruskih modela i da je "ovo možda raketa koju je isporučila Severna Koreja".