16. maj 2024 09:32

Ostavka Bajdenove saradnice jevrejskog porekla zbog politike SAD prema Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ostavka Bajdenove saradnice jevrejskog porekla zbog politike SAD prema Gazi

Foto: AP Photo/Susan Walsh

VAŠINGTON  - Specijalna pomoćnica šefa kabineta predsednika SAD u odeljenju za unutrašnje poslove Lili Grinberg Kol podnela je ostavku zbog politike SAD prema konfliktu u Pojasu Gaze.

Grinberg Kol je prvi jevrejski član administracije u Vašingtonu koji podnosi ostavku u znak protesta zbog američkog stava prema aktuelnom izraelsko-palestinskom sukobu.

Ona je optužila predsednika SAD Džozefa Bajdena da koristi Jevreje da opravda američku politiku u sukobu, prenosi Gardijan.

U pismu ostavke navela je da više ne može ''mirne savesti da predstavlja ovu administraciju''.

U intervjuu za Asošiejted pres, Kol je ukazala na Bajdenove komentare, uključujući i događaj u u Beloj kući povodom Hanuke kada je predsednik izneo tvrdnje da nijedan Jevrejin na svetu ne bi bio siguran da ne postoji Izrael.

Dodala je da je na događaju u vašingtonskom Muzeju Holokausta prošle nedelje Bajden izjavio da je napad Hamasa na Izrael 7. oktobra bio motivisan ''drevnom željom da se izbriše jevrejski narod“.

"On od Jevreja pravi lice američke ratne mašinerije. I to je veoma pogrešno“, rekla je ona, napominjući da su njeni preci ubijeni ''u nasilju koje je sponzorisala država“.

Krajem aprila, jedna od potparola Stejt departmenta, zadužena za izjave na arapskom jeziku, Hala Rarit podnela je ostavku zbog protivljenja politici Vašingtona prema ratu u Gazi.

Skoro mesec dana ranije, Anel Šilajn iz biroa za ljudska prava Stejt departmenta objavila je svoju ostavku, a zvaničnik Džoš Pol podneo je ostavku u oktobru zbog politike SAD prema ratu u Gazi.

Visoki zvaničnik u Ministarstvu obrazovanja SAD, Tarik Habaš, koji je palestinskog porekla, povukao se sa te funkcije u januaru.

U novembru prošle godine više od 1.000 zvaničnika u Agenciji SAD za međunarodni razvoj (USAID), koja je deo Stejt departmenta, potpisalo je otvoreno pismo u kojem se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.