18. maj 2024 15:13

Lavrov: Rusija ostaje otvorena za dijalog sa Zapadom, ali samo pod jednakim uslovima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lavrov: Rusija ostaje otvorena za dijalog sa Zapadom, ali samo pod jednakim uslovima

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Vyacheslav Prokofyev

MOSKVA - Rusija ostaje otvorena za dijalog o bezbednosti i strateškoj stabilnosti sa Zapadom, ali samo pod jednakim uslovima, poručio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Kao što je rekao ruski predsednik (Vladimir Putin), ostajemo otvoreni za dijalog sa Zapadom, posebno o pitanjima bezbednosti i strateške stabilnosti. Međutim, to ne treba da bude razgovor sa pozicije sile i sopstvene izuzetnosti, već treba da se vodi pod jednakim uslovima, na osnovu međusobnog poštovanja interesa", istakao je Lavrov na 32. Skupštini Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

On je naglasio da ta pitanja treba razmotriti u celini, prenosi TASS.

"U sadašnjoj situaciji jedino je ispravno da pojačamo saradnju sa zemljama globalne većine koje nisu spremne da žrtvuju svoje odnose sa nama koji su obostrano korisni i zasnovani na istorijskom pamćenju, zarad nepromišljenog geopolitičkog poteza Zapada u Ukrajini", zaključio je Lavrov.

On je poručio da će Moskva nesumnjivo moći da zaštiti svoje interese u pogledu Ukrajine, kao i u odnosima sa Zapadom i Evropom.

Odnosi Rusije i Kine prevazilaze saveze iz prethodnog perioda

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da odnosi između Rusije i Kine prevazilaze klasične saveze iz prošlosti, ističući da je dvodnevna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina 16. i 17. maja Kini, potvrdila sveobuhvatno partnerstvo Moskve i Pekinga.

"Naši odnosi sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije po kvalitetu nadmašuju tradicionalne međudržavne saveze iz prethodne ere i nastavljaju da igraju ključnu ulogu u održavanju međunarodne bezbednosti i uravnoteženog globalnog razvoja", rekao je ruski ministar na XXXII Skupštini Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku (SVOP), prenosi Izvestija.

On je naveo da je ruski lider sa kineskim predsednikom Si Đinpingom razgovarao o inicijativi Pekinga u vezi sa globalnom bezbednošću.

"Vidimo sjajan razlog da bi praktična promocija ideje o obezbeđivanju globalne bezbednosti počela formiranjem temelja evroazijske bezbednosti bez ikakvog evroatlantskog napada", rekao je Lavrov.