25. jul 2023 16:56

PKS: Poslovna zajednica Surinama zainteresovana za saradnju sa našim firmama

Izvor: TANJUG

podeli vest

PKS: Poslovna zajednica Surinama zainteresovana za saradnju sa našim firmama

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Poslovna zajednica Surinama zainteresovana je za saradnju sa srpskim kompanijama u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, inovacija i razmena znanja, građevinarstva, ali i u sektorima kao što su energetika, prerada drveta, saobraćaj, turizam i poljoprivreda, rečeno je na sastanku ministra inostranih poslova i međunarodnog poslovanja Surinama, Alberta Ramčanda Ramdina i predstavnika Privredne komore Srbije (PKS), saopštila je PKS.

Ramdin je istakao da Srbija i Surinam mogu znatno da unaprede privrednu saradnju, posebno u građevinskom sektoru, jer Surinamu trebaju novi hoteli, putevi, mostovi, aerodromi.

"Ovo je prvi korak, a u narednom periodu radićemo na jačanju institucionalne saradnje kao i na stvaranju poslovnih mogućnosti za srpske i surinamske kompanije. Posebnu priliku za poslovno povezivanje i posetu delegacije Surinama predstavlja održavanje specijalizovane izložbe EKSPO 2027 u Beogradu", naveo je on.

Savetnik predsednika PKS Milun Trivunac istakao je da je Privredna komora Srbije najveća poslovna asocijacija u Srbiji i da su njeni prioriteti internacionalizacija poslovanja domaćih kompanija, povezivanje sa partnerima iz inostranstva, uključivanje u lance dobavljača, povećanje izvoza i privlačenje investicija.

Dodao je da iako su Surinam i Srbija geografski udaljene zemlje, one mogu da unaprede saradnju na mnogim poljima.

Trivunac je podržao ideju da surinamske kompanije posete EKSPO 2027 i dodao da je PKS na raspogalanju da pruži sve neophodne informacije važne za uspešno poslovanje.

Spoljnotrgovinska razmena dvaju zemalja u 2022. godini je iznosila je više od 880.000 američkih dolara.

Srbija je u Surinam najviše izvozila testeninu, zidarski alat i cigarete.