4. oktobar 2023 12:13

UNDP širom Srbije organizovao radionice o održivom domaćem turizmu

Izvor: TANJUG

podeli vest

UNDP širom Srbije organizovao radionice o održivom domaćem turizmu

Foto: Shutterstock.com/Casimiro PT, ilustracija

BEOGRAD - Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo turizma i omladine organizovali su u gradovima širom Srbije dvodnevne radionice o održivom turizmu, koje su imale za cilj da upoznaju učesnike sa standardima domaćinskog turizma.

Radionice su organizovane uz podršku Globalnog saveta za održivi turizam, saopštio je UNDP.

Učesnici su u okviru radionica upoznali sa tim šta održivost znači za lokalnu zajednicu i kako doprinosi njenom ekonomskom razvoju, poboljšanju kvaliteta života stanovnika i unapređenju autentičnog lokalnog iskustva za turiste, uz očuvanje životne sredine.

Na radionicama, koje su vodili izvršni direktor Globalnog saveta za održivi turizam Rendi Durbandom i dr Sabine Miler, ekspert Globalnog saveta, predstavljeni su primeri dobre prakse, i polaznici su upoznati sa primenom kriterijuma održivog razvoja turizma.

Pomoćnica ministra turizma i omladine Dunja Đenić rekla je da je razvoj turizma Srbije zasnovan na principima održivosti sa ekonomskog, kulturološkog, sociološkog, društvenog i ekološkog stanovišta.

"Članstvo Srbije u Globalnom savetu za održivi turizam je istovremeno privilegija i obaveza za sve aktere u turizmu Srbije koji će ubuduće razvoj turizma prilagođavati kriterijumima prihvaćenim na globalnom nivou. Do kraja godine biće kreirani nacionalni kriterijumi održivog razvoja turizma usklađeni sa kriterijumima Globalnog saveta za održivi turizam u tri kategorije: kriterijumi za razvoj turističkih destinacija, hotelijersku industriju i organizatore putovanja", istakla je Đenićeva.

Uverena je da će se primena pomenutih kriterijuma najpre reflektovati na turističkom tržištu.

Koordinatorka sektora za ciljeve održivog razvoja u UNDP-u, Jelena Manić Petronikolos, koja je takođe učestvovala u organizaciji radionica, rekla je da ova organizacija u partnerstvu sa Vladom Srbije i Ministarstvom turizma i omladine kreira i sprovodi inicijative za razvoj domaćinskog turizma u Srbiji.

"Srbija ima veliki potencijal za razvoj održivog turizma, pre svega prirodne lepote, bogato kulturno nasleđe, kao i lokalnu, autentičnu kulturu i tradiciju, što turisti u današnje vreme traže. Održivi razvoj turizma je važan jer na taj način podržavamo lokalni ekonomski rast, posebno napredak malih i srednjih preduzeća, kao i ubrzanje cirkularne ekonomije, što doprinosi sprečavanju migracija, naročito u ruralnim sredinama", pojasnila je Manić Petronikolos.

Srbija je u maju ove godine, uz podršku UNDP-a, postala članica Globalnog saveta za održivi turizam (Global Sustainable Tourism Council).

Članstvo u ovoj organizaciji trebalo bi da omogući Srbiji da dobije podršku za prilagođavanje globalnim standardima održivosti u turizmu, u skladu sa potrebama naše zemlje, kako bi se širom sveta promovisala kao zemlja održivog turizma.