22. januar 2024 14:06

Živanović: Na sajmu Agro Belgrade 2024 posetioci mogu da vide moderne tehnolgije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Živanović: Na sajmu Agro Belgrade 2024 posetioci mogu da vide moderne tehnolgije

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD  - Direktor Agro Belgrade-a Vladimir Živanović izjavio je danas da će svi posetioci Međunarodnog sajma voćarstva (Agro Belgrade 2024), povrtarstva i vinogradarstva, koje će se održati od 25. do 27. januara moći da vide moderne tehnologije koje se odnose na navodnjavanje, i na sisteme za protivgradnu zaštitu i protivmraznu zaštitu.

"Svi oni koji dođu na sajam mogu da vide, što se tiče robnih grupa i izložbenog dela, to je pre svega poljoprivredna mehanizacija, priključne mašine, sve one pametne sisteme, kao što ste rekli i dronovi, ali i razni berači za borovnice, višnje, grožđe", rekao je on za Tanjug.

Živanović je dodao da će jedan od segmenata sajma biti i "be to be" sastanci će biti kupci iz svih delova sveta i koji će imati za cilj da plasiraju srpsku robu, voće i povrće na što bolji način.

"Tu povezujemo izvoznike i velike kompanije koje su sami tim i prisutne na sajmu. I iskoristio bih priliku da pozovem manje srednje gazdinstva da posete sajam i da posete te kompanije kako bi sa njima napravili dogovore i zajedničkim snagama plasirali zajedničku robu na ta svetska tržišta", pojasnio je on.

On je dodado da su glavni partneri sajma su ministarstvo poljoprivrede, šumarstvo i vodoprivrede Srbije, grad Beograd sekretarijat za poljoprivredu, USAID projekat velike male privrede i Privredna komora Srbije.

Događaj će okupiti veliki broj poljoprivrednika, a osnivač Agrodron tima Momir Alvirović rekao je da će posetioci sajma u praksi moći da se upoznaju sa digitalizacijom, realnim rešenjima koji proizvođačima mogu da omoguće veliku uštedu i bolju konkurentnost.

"Posvećeni smo tome da im prikažemo, da im prikažemo kroz praktične primere, kroz konkretnu primenu te digitalne mehanizacije.

"Ako ste u stanju da obavite neki tretman u voćnjaku, u vinogradu, tačno u pravom trenutku, znači da to uradite onda kada ta sredstva daju najbolje efekte, vi ćete imati veliku uštedu u inputima, nećete ponavljati tre tretmane, a ima ćete najbolji mogući rod", objasnio je on.