26. april 2024 15:08

Selaković: Broj smrtnih slučajeva i težih povreda na radu smanjen za 15 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković: Broj smrtnih slučajeva i težih povreda na radu smanjen za 15 odsto

Foto: TANJUG/MINRZS/ MARKO RUPENA

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković dodelio je nacionalna priznanja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i istakao da je broj smrtnih slučajeva i težih povreda sa smrtnim ishodom, za godinu dana umanjen za 15 odsto.

Selaković je prilikom dodele priznanja podeljenih u tri kategorije - Pohvalnice "28. april", Plakete "28. april" i Povelje "28. april" - rekao da Vlada Srbije, Ministarstvo za rad, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu i Inspektorat za rad i čitav državni aparat rade na podizanju nivoa bezbednosti i zdravlja na radu, sve do dostizanja evropskih standarda u toj oblasti, saopštilo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Selaković je istakao da je tolerancija na smrtne povrede i povrede sa smrtnih ishodom nulta, kao i da je to standard kojem se teži, dodajući da je značajno opao broj smrtnih slučajeva u građevinarstvu.

On je ukazao da je za jednogodišnji period broj smrtnih slučajeva i težih povreda sa smrtnim ishodom, umanjen za 15 odsto.

"Kada imamo u vidu da je oblast građevinarstva jedna od vodećih u izazovima koje sa sobom nosi zaštita bezbednosti i zdravlja na radu, onda ću vam reći da smo u građevinarstvu uspeli da taj broj smrtnih slučajeva i teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom smanjimo za 30 procenata", naglasio je Selaković.

Selaković je rekao da je Srbija tokom prethodne decenije prošla izazovan put, koji je krenuo uzlaznom putanjom kada je formirana Vlada na čijem čelu je tada bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i dodao da je time zakoračeno u deceniju ekspanzivnog, ozbiljnog privrednog razvoja i rasta, dodaje se u saopštenju.

Selaković je dodao i da je u tom periodu više nego udvostručen bruto društveni proizvod (BDP), kao i da je otvoreno više od 550.000 novih radnih mesta, te da su veoma intenzivne privredne grane, poput građevinarstva u velikom zamahu, kao i da se danas u Srbiji više nego ikada grade putevi i mostovi, tuneli i brze pruge, ali i rekonstruiše naša železnička mreža, dodaje se u saopštenju.

Govoreći o izazovima koje sa sobom nosi bezbednost i zdravlje na radu, Selaković je rekao da Srbija ima rezultate kojima može da se pohvali i da postoji jedna redukciona tendencija kada je reč o broju smrtnih ishoda i kada je reč o teškim telesnim povredama sa smrtnim ishodom.

Dodeli priznanja su prisustvovali v.d. direktora Inspektorata za rad Marko Todosić i v.d. pomoćnika direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Nebojša Marković, a Povelju ,"28. april" u kategoriji pravnih lica i preduzetnika koji imaju više od 251 zaposlenog prvo mesto osvojilo je pravno lice "CONTINENTAL AUTOMOTIVE SERBIA DOO NOVI SAD".