27. april 2024 13:38

U Beogradu održan Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Beogradu održan Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja

Foto: PKS/Aleksandra Milićević

BEOGRAD - Na Trgu Republike i platou ispred beogradskg tržnog centra u Rajićevoj ulici, danas je održan Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja, gde su stručnjaci Službe za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije (PKS), građanima u direktnim razgovorima pružili sve informacije o ovom modelu obrazovanja.

Kako je saopštila PKS, veliki broj građana danas je imao priliku da dobije odgovore na sva pitanja o obrazovnim profilima i kompanijama u kojima se realizuje dualno obrazovanje.

Dodaje se da je rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike u PKS-u Mirjana Kovačević kazala da je građane najviše zanimalo za koja zanimanja budući srednjoškolci po dualnom modelu obrazovanja mogu da se školuju od septembra, u kojim kompanijama mogu da realizuju učenje kroz rad, kao i koliko iznosi naknada na koju učenici imaju zakonsko pravo.

Ona je podsetila da će Konkurs za upis učenika u srednje škole za sledeću školsku godinu biti objavljen do kraja aprila.

"Oko 4.400 đaka imaće mogućnost da izabere da se školuje u okviru jednog od 83 obrazovna profila iz 11 područja rada, koji su u ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja. Oni će imati prilike da stiču i usavršavaju praktična znanja i veštine u realnom radnom okruženju kod jednog od nešto više od 500 poslodavaca, koliko se prijavilo za narednu školsku godinu", rekla je Kovačević.

U saopštenju se podseća da je do sada modelom dualnog obrazovanja obuhvaćeno oko 16.000 učenika i da u realizaciji učenja kroz rad učestvuje oko 950 kompanija.

Naglašava se i da su sve kompanije koje realizuju dualno obrazovanje imaju akreditacije PKS.