Od 142 države koju su glasale, 92 su podržale članstvo Kosova u Unesku, protiv predloga bilo je 50, a 29 države su bile uzdržane, prenose mediji.

Vodeće svetske agencije prvobitno javile da je Kosovo primljeno u Unesko
Vodeće svetske informativne agencije pogrešno su danas izvestile o ishodu glasanja Generalne konferencije Unesko o prijemu Kosova u tu organizaciju navodeći da je odlučeno da ono bude primljeno. Agencije AP, AFP i TAS S javile su najpre da je Kosovo primljeno nakon što su 92 članice Unesko glasale „za“, a 50 protiv, dok je 29 bilo uzdržano, a uskoro zatim su objavile ispravke. AP je u ispravci naveo da se radi o pobedi Rusije i Srbije. Prištinski dnevnik Koha ditore objavio je na svom internet sajtu da Kosovo nije primljeno u Unesko.

SAD zadržale vodeću ulogu u Unesku
SAD su uspele u svom nastojanju da ostanu u Izvršnom odboru Uneska, jer do jutros, kada je istekao rok, nijedna druga zemlja nije podnela kandidaturu. To je jedini način da SAD održe snažan uticaj na tu kulturnu i naučnu agenciju, koju sada američka vlada više ne finansira, a pobeda je proistekla iz ofanzive američkog diplomatskog šarma sa ciljem da uklone otpore svom reizboru. SAD su prestale da finansiraju Unesko 2011. godine, zato što je prihvatio Palestinu za svog člana, a američki zakon zabranjuje doprinose međunarordnim organizacijama koje prepoznaju palestinsku držvanost, prenosi AP. Diplomata u Unesku Majkl Vorbs je rekao da nijedna druga zemlja nije podnela kandidaturu na mesto SAD, do isticanja roka u 09.00 sati jutros. S obzirom da postoji šest odborničkih mesta, predvijdenih za Zapadnu Evropu i SAD, to znači da će glasanje u sredu biti formalnost.

vrh strane