Moskva želi rešenje krize u Ukrajini, ali ne po cenu naroda na istoku te zemlje, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin, istakavši da Rusija želi ispunjenje sporazuma iz Minska te da je spremna da ljude u jugoistočnoj Ukrajini ubedi da je potreban kompromis za političko rešenje sukoba.

Rusija spremna da obnovi odnose sa Gruzijom
Predsednik Rusije izjavio je da je Rusija spremna da obnovi odnose sa bivšom sovjetskom republikom Gruzijom, koji su zahladneli posle petodnevnog rata u avgustu 2008. godine. Rusija je, takođe, spremna da liberalizuje vizni režim za državljane Gruzije, rekao je on, odgovarajući na pitanja novinara na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare, preneo je Rojters. Putin je ocenio da je imenovanje Mihaila Sakašvilija, koji je bio na čelu Gruzije tokom rata, na dužnost regionalnog guvernera u Ukrajini "pljuvanje u lice ukrajinskom narodu".

Rusija za bolje odnose sa SAD, ma ko bio predsednik
Rusija je spremna i želi da radi na poboljšanju odnosa sa SAD, bez obzira na to ko će biti sledeći američki predsednik, izjavio Putin. "Spremni smo da sarađujemo sa svakim predsednikom za kog bude glasao američki narod", rekao je ruski predsednik. "Oni (Amerikanci) su ti koji sve vreme pokušavaju nas da navedu za koga ćemo da glasamo", istakao je Putin. On je naveo da su njegovi razgovori početkom nedelje sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem pokazali da je Vašington spreman da "načini pomak ka rešavanju pitanja koji mogu biti rešeni samo kroz zajedničke napore".

Ćerke mi žive u Rusiji, ne bave se politikom
Vladimir Putin je na velikoj godišnjoj konferenciji za medije govorio i o svojim dvema ćerkama, za koje je rekao da žive u Rusiji i da prave prve, uspešne korake u karijeri, ali je napomenuo da se ne bave politikom. "Ponosim se njima. Nastavljaju svoje studije, govore strane jezike i rade... Dostojanstveno žive svojim životom", rekao je on i dodao da se njegove ćerke nisu nigde drugde školovale osim u Rusiji. Nije, međutim, želeo da precizira gde one rade, preneo je Rojters. Putin, koji inače izbegava pitanja o privatnom i porodičnom životu, rekao je da mu ćerke, Marija i Katerina, govore tri evropska jezika. Više detalja nije izneo, navodeći "bezbednosne razloge".

Pozdravljamo što Tramp želi dublje odnose sa Rusijom
Vladimir Putin pozdravio je komentare jednog od republikanskih kandidata za predsednika SAD, Donalda Trampa, da želi dublje odnose sa Rusijom. "On je vrlo upečatljiv čovek, veoma talentovan, nema sumnje u to. Apsolutni je lider predsedničke trke, kao što možemo da vidimo i ovih dana", rekao je Putin. "Tramp kaže da želi da odnose prebaci na drugi nivo, na dublji nivo odnosa sa Rusijom. Kako možete da to ne pozdravite? Naravno, mi to pozdravljamo", rekao je Putin.

vrh strane