Rencijev čovek od poverenja novi premijer Italije

Čovek koga mediji nazivaju "Rencijem pre Rencija", dosadašnji minsitar spoljnih poslova Italije Paolo Đentiloni, danas je imenovan za novog italijanskog premijera, a javnosti je poznat kao "osoba od poverenja" njegovog prethodnika Matea Rencija, kome i duguje napredak na političkoj sceni.

11 Decembar 2016 14:46

RIM - Čovek koga mediji nazivaju "Rencijem pre Rencija", dosadašnji minsitar spoljnih poslova Italije Paolo Đentiloni, danas je imenovan za novog italijanskog premijera, a javnosti je poznat kao "osoba od poverenja" njegovog prethodnika Matea Rencija, kome i duguje napredak na političkoj sceni.

Đentiloni (62), imenovan je za ministra spoljnih poslova u oktobru 2014. godine, a do tada je bio slabo poznat javnosti.

Nije imao iskustva u spoljnim poslovima, a njegova ministarska karijera je bila ograničena samo na mesto ministra komunikacija tokom vlade premijera Romana Prodija od 2006. do 2008. godine, prenosi AFP.

Mediji u Turinu opisali su ga kao "Rencija pre samog Rencija", primećujući kako je Đentiloni često davao savete Renciju o budućem pravcu njegove Demokratske partije.

Neki analitičari ocenjuju da je Renci predložio Đentilonija za novog premijera, kako bi mogao da ima kontrolu nad vladom i dalje.

Đentiloni je rođen u aristokratskoj porodici, a kao student je bio radikalno opredeljen.

"Od dečaka koji je igrao odbojku do čoveka koji je pušio svašta", tako mediji opisuju Đentilonijevu transformaciju, prenosi Rojters.

Nakon što je diplomirao na Fakultetu političkih nauka, on se okrenuo novinarstvu i osam godina bio urednik magazina o životnoj sredini, pre nego što se posvetio politici.

U 2001. godini postao je poslanik u parlamentu partije levog centra Margarita partije, koja je kasnije pripojena Demokratskoj partiji.

Tokom 2012. godine kandidovao se za gradonačelnika Rima, ali je tu trku izgubio.

Diplomate kažu da je Đentiloni tokom obavljanja funkcije ministra spoljnih poslova imao dosta teških situacija, kao što su ubistvo studenta u Egiptu, haos u Libiji, kao i migrantska kriza.

Đentiloni je poznat i po tome što je ponudio "grančicu masline" novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu, nakon što je italijanska vlada otvoreno podržala njegovu protivkandidatkinju Hilari Klinton tokom kampanje.

Novoimenovani premijer Italije je rekao i da se nada da će SAD i Rusija imati bolje odnose u budućnosti.

Claudio Peri/ANSA via AP

vrh strane