AP: Beograd, grad sa pristupačnim cenama i dobrom zabavom

Grad u kom se stolovi kafića prostiru i na trotoare na kaldrmi, gde muzičari sviraju na ulicama ispred renoviranih art nuvo fasada, i u kom ritam tehno muzike mlade drži budnim do jutarnjih časova, a nije reč ni o Barseloni ni o Berlinu - tako agencija AP opisuje Beograd.

14 Decembar 2016 21:09

BEOGRAD - Grad u kom se stolovi kafića prostiru i na trotoare na kaldrmi, gde muzičari sviraju na ulicama ispred renoviranih art nuvo fasada, i u kom ritam tehno muzike mlade drži budnim do jutarnjih časova, a nije reč ni o Barseloni ni o Berlinu - tako agencija AP opisuje Beograd.

"To nije Barselona, nije čak ni Berlin. To je Beograd, bejbi", navodi AP, ređajući atrakcije od Kalemegdana, Vojnog muzeja i Muzeja Nikole Tesle, do Savamale i klubova Mladost, Ludost...

Beograd je i dalje veoma jeftin za turiste, ali njegova šik budućnost se brzo približava. Na neki način, sličan je Budimpešti i njenim oronulim kafićima pre 10 godina, ali i Pragu 90-tih godina - prljav, pun života i nepoznat Amerikancima, ali sa daškom stila koje nijedno od ovih gradova nije imalo, dok ih nisu preplavili turisti.

AP navodi i da je sada pravo vreme za posetu Beogradu, jer je kompanija "Er Srbija" prošlog leta uspostavila letove iz Njujorka.

Prosečna temperatura u Beogradu je oko dva stepena, a doček Nove godine je uzbudljivo i pravo vreme za posetu, zbog žurki na ulicama i koncerata na otvorenom na koje dolaze i turisti, uglavnom iz Hrvatske, Slovenije i Bugarske.

Mada nikad neće biti najlepši grad Evrope, delom zbog toga što je uništen i ponovo građen više puta u prethodnih 2.000 godina, Beograd pored ružnih zgrada iz sovjetske ima i elegantnu arhitekturu iz 19 veka, posebno u zoni oko Knez Mihajlove, piše američka agenicja.

Beograd međutim nedostatak evropskog šarma nadoknađuje zabavom koja je pristupačna svima, navodi AP.

"Stan koji sam iznajmio preko Airbnb-a košta 27 dolara po noći, a nalazi se u Skadarliji, boemskoj četvrti u centru grada sa galerijama, zadimljenim kafanama koje služe rakiju, voćni brendi koji ima nekoliko ukusa, a toliko je jaka da bi mogla da se zove razređivač", navodi autor tekst.

On piše i da obavezno treba posetiti Kalemegdansku tvrđavu, gde je u Vojnom muzeju zabeležena istorija grada i gde se vidi ušće reka Save u Dunav, a među stvarima koje treba videti je i Muzej Nikole Tesle.

Beograd je, zahvaljujući mladima i pristupačnim cenama, postao jedan od vodećih destinacija za žurke, a poznati su i splavovi na kojima se može čuti "folk muzika uz haus ritam", piše AP.

"Žurka može da počne u beogradskoj četvrti Savamala, koja privlači kreativne mlade profesionalce, gde možete da idete od bara do bara, među kojima su poznati Mladost i Ludost, a u blizini su i restorani Toro Latin gastro bar koji može da posluži kao odmor od teške balkanske hrane", piše AP.

AP piše i o projektu "Beograd na vodi" gde će biti izgrađeni neboderi sa kancelarijama, luksuznim stanovima i barovima.

"Možda bude potrebno 30 godina da se ispuni ovaj plan, ali su St. Regis and W planirani za 2019. godinu. Grad možda neće još dugo biti tako jeftin", zaključuje autor teksta.

Foto Tanjug/R. Prelić, ilustracija

vrh strane