DW: Hronologija terorističkih napada u Nemačkoj

Teroristički napad u Berlinu, za koji je danas odgovornost preuzela Islamska država, među Nemcima budi neprijatne uspomene, konstatuje Dojče vele.

20 Decembar 2016 21:38

BERLIN - Teroristički napad u Berlinu, za koji je danas odgovornost preuzela Islamska država, među Nemcima budi neprijatne uspomene, konstatuje Dojče vele.

Taj nemački radio daje i hronologiju dosadašnjih napada koja, kako ističe, pokazuje do koje mere se u celoj Nemačkoj terorizam pretvorio u realnu opasnost za građane:

Oktobar 2016. - Lajpcig - Sirijac Džaber al Bakr uhapšen je u Lajpcigu pošto su ga savladali njegovi sunarodnici. Ovaj mladić (22) je, prema navodima policije, nabavio eksploziv u nameri da napadne jedan berlinski aerodrom. Al Bakr se posle hapšenja obesio u svojoj ćeliji u Lajpcigu.

24. jul 2016. - Ansbah - Na ulaznom delu muzičkog festivala u bavarskom gradu Ansbahu sirijski državljanin Mohamed D. (27) se razneo, u eksploziji je povređeno više osoba. Psihički labilni Sirijac je kao izbeglica došao u Nemacku i neposredno uoči napada preko mobilnog telefona dobijao uputstva. Islamska država je preuzela odgovornost za napad.

18. jul 2016 - Vircburg - Izbeglica iz Avganistana (17) u vozu kod bavarskog grada Vircburga napada nekoliko osoba naoružan sekirom i nožem. Više putnika je teško povređeno. Policija je, posle potere, otvorila vatru na počinioca i on je ubijen. Posle napada se pojavio video u kojem počinilac objašnjava svoje islamističke motive. Islamska država potom preuzima odgovornost. Nije razjašnjeno da li je napadač zaista bio povezan sa tom terorističkom mrežom ili se sam radikalizovao. Mediji su tada pisali o nemačkom "letu užasa".

Maj 2016 - Diseldorf - U policijskoj akciji u više nemačkih pokrajina uhapšene su tri osobe osumnjičene za pripadnost terorističkoj organizaciji Islamska država. Policija smatra da su ta tri čoveka, zajedno sa jednim džihadistom koji je uhapšen u Francuskoj, planirali napad na diseldorfsko staro gradsko jezgro. Planirano je da se dvojica napadača raznesu u masi ljudi, a dvojica, naoružana bombama i automatskim oružjem, potom ubiju što više ljudi.

April 2016 - Esen - U bombaškom napadu na prilazu hramu Sika u Esenu povredena su tri pripadnika ove verske zajednice. Prema navodima policije bombu je podmetnuo mladić koji je ubrzo uhapšen i koji je imao kontakte sa salafistima.

26. februar - Hanover - Petnaestogodišnja Safia S. je prilikom rutinske kontrole dokumenata na Glavnoj železničkoj stanici u Hanoveru nožem napala nemačkog policajca. On je zadobio teške povrede i preživeo je nakon hitne operacije. Maloletnica je navela da je želela da se priključi Islamskoj državi u Siriji.

Februar 2016 - Berlin - Policija je istovremeno u Berlinu i još dve nemačke pokrajine pohapsila grupu Alžiraca koji su planirali napad u nemačkom glavnom gradu.

April 2015 - Oberursel - Hesenska policija je u Oberurselu uhapsila salafistički bračni par koji je, prema rečima istražnih organa, pripremao napad. Pretpostavlja se da je cilj napada trebalo da bude biciklisticka trka koja je preventivno otkazana. U podrumu stana u kojem je bračni par živeo pronađena je bomba koja je bila spremna za upotrebu. Muž je osuđen na dve i po godine zatvora zbog zabranjenog posedovanja eksplozivnih naprava i oružja i zbog falsifikovanja dokumenata. Sud je smatrao da nije bez sumnje dokazano da je pripremao napad. Protiv njegove žene je postupak obustavljen.

Decembar 2012 - Bon - Na Glavnoj železničkoj stanici u Bonu pronađena je bomba u jednoj sportskoj torbi. Savezno državno tužilaštvo smatra da se radi o pokušaju napada sa islamističkom pozadinom. Zatim su 2013. uhapšene četiri osobe pod sumnjom da su pripremale napad na jednu marginalnu desničarsku grupu u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Jedan od uhapšenih je navodno pokušao i da podmetne eksploziv u Bonu.

April 2011 - Diseldorf - U glavnom gradu pokrajine Severna Rajna-Vestfalija uhapšena su tri muškarca pod sumnjom da su kao članovi Al Kaide pripremali bombaške napade u Nemačkoj. U decembru je uhapšen i četvrti clan "Diseldorfske ćelije". Krajem 2014 svi su osuđeni na višegodišnji zatvor.

Mart 2011 - Frankfurt na Majni - Ovaj martovski islimistički napad nije mogao biti sprečen. Kosovski Albanac odrastao u Nemačkoj je na Frankfurtskom aerodromu ubio dva američka vojnika i još dvojicu teško povredio. Osuđen je na doživotnu robiju.

AP Photo/Markus Schreiber

vrh strane