Napad u Berlinu uspešniji od 11. septembra?

Napad na božićni sajam u Berlinu uspešniji je i od terorističkog napada 11. septembra u Njujorku kada se uporedi ono što je uloženo s rezultatom.

21 Decembar 2016 22:22

BERLIN - Napad na božićni sajam u Berlinu uspešniji je i od terorističkog napada 11. septembra u Njujorku kada se uporedi ono što je uloženo s rezultatom.

U napadu u Njujorku ubijeno je mnogo više ljudi, njih 2.700, odnosno 142 po napadaču - učestvovalo je 19 terorista s Mohamedom Atom na čelu.

Kako je izračunao nemački list "Bild", u napadu kamionom u Nici u julu ove godine ubijeno je 86 osoba, a u Berlinu se broj mrtvih do sada popeo na 12, uz 48 povređenih.

Međutim, kad se uračunaju uloženo vreme i novac, napad u Berlinu mnogo je uspešniji od udara na njujorške “blizance”, navodi Bild u tekstu “Matematika terora”, prenosi zagrebački “Jutarnji list”.

Kako se navodi, da bi oteli avione i srušili ih na nebodere koji su bili simbol Menhetna, teroristima je bilo potrebno nekoliko meseci i gomila novca.

“Prva prepreka bio im je ulazak u SAD, potom ubaciti se u letačke škole... Veoma skupo, ako u to samo uračunate smeštaj i hranu za 19 terorista sve to vreme. Al Kaida je morala da uloži mnogo novca u pripremu i izvršenje napada koji je promenio svet”, piše “Bild”.

Za razliku od toga, berlinski napad je sličan onome u Nici - umesto profesionalaca i ovde imamo “teroristu-amatera” za volanom kamiona, bez eksploziva, bez spektakularne eksplozije, bez ludog specijalca koji će s “kalašnjikovom u ruci haračiti gradom sejući smrt”.

Bild navodi da napadi u Berlinu i Nici pokazuju kako se od septembra 2001. promenio svet, a s njim i globalni terorizam.

Naime, teroristima je 2001. i dalje bilo potrebno nekoliko meseci pripreme za složenu organizaciju komplikovanog i skupog napada da bi dobili pažnju svetske javnosti, a danas taj isti cilj ostvaruju s minimalnim naporom.

Napad 11. septembra ušao je u istoriju kao prvi veliki teroristički napad u direktnom televizijskom prenosu zbog atraktivne mete. Danas se do svetskih medija može i bez toga, sve što vam je potrebno jeste jedan mobilni telefon spojen na internet, prenosi B92.

Pored toga, teroristima je danas mnogo atraktivniji model solo napadača. U vreme opšteg nadzora interneta mnogo je teže organizovati terorističku grupu i očuvati tajnost komunikacija. Angažman solo napadača smanjuje na minimum rizik od otkrivanja.

Takođe, što je teroristima verovatno i najvažnije - to je idealan model za oponašanje.

U 15 godina svet se veoma promenio, tako da teroristi s mnogo manje sredstava mogu postići željeni cilj. Zato današnji teroristički napadi nisu više ni blizu spektakularni kao onaj 11. septembra. Islamisti više ne moraju da investiraju veliki novac u napad o kojem će govoriti ceo svet. Dosta je da se pojavi osamljeni, neprilagođeni klinac s oružjem koje pronađe usput, na putu, piše list.

AP Photo/Michael Sohn

vrh strane