Kako je Amri uspeo da prođe 1.600 kilometara i tri zemlje?

Nakon što je u Milanu ubijen Tunišanin Anis Amri, najtraženiji čovek u Evropi odgovoran za napad u Berlinu, sve je glasnije pitanje kako je uspeo da pređe više od 1.600 kilometara i uz pojačane mere bezbednosti od Nemačke, preko Belgije stigne do Italije.

23 Decembar 2016 15:21

LONDON - Nakon što je u Milanu ubijen Tunišanin Anis Amri, najtraženiji čovek u Evropi odgovoran za napad u Berlinu, sve je glasnije pitanje kako je uspeo da pređe više od 1.600 kilometara i uz pojačane mere bezbednosti od Nemačke, preko Belgije stigne do Italije.

Uprkos tome što su policije evropskih zemalja i obaveštajne službe širom Evrope tragale za Amrijem, koji je kamionom na Božićnom vašaru u Berlinu usmrtio 12 i povredio 50 ljudi u ponedeljak, on je sa očiglednom lakoćom prešao granice tri evropske zemlje, piše Dejli Telegraf.

I nemački Bild objavio je mapu Amrijevog kretanja.

Milanski policajci koji su ubili Anisa Amrija izvodili su rutinsku kontrolu u noći između četvrtka i petka i nisu imali informacije da se on nalazi u Milanu, već je njegov identitet utvrđen na osnovu otisaka pristiju.

Ali njegova smrt u severnoj Italiji, kilometrima od mesta zločina, ponovo je postavila nezgodna pitanja o tome kako lako teroristi mogu da koriste evropski sistem otvorenih granica u zoni Šengena, navodi britanski list.

Prema navodima policije, Amri je brzim vozom doputovao iz Šamberija u Francuskoj do italijanskog Torina odakle je otišao u Milano gde je stigao sat posle ponoći.

I sve tok, dok su njegove fotografije i snimci sa nadzornih kamera objavili sve evropske televizijske stanice i novine, piše Telegraf.

Police via AP

vrh strane