Šef Kancelarije MMF-a: Impresivan napredak srpske ekonomije

Srpska ekonomija je zabeležila impresivan napredak od usvajanja ekonomskog programa podržanog stendbaj aranžmanom iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom, izjavio je danas šef Kancelarije MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa.

06 Septembar 2017 15:16
Srpska ekonomija je zabeležila impresivan napredak od usvajanja ekonomskog programa podržanog stendbaj aranžmanom iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom, izjavio je danas šef Kancelarije MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa.

BEOGRAD - Srpska ekonomija je zabeležila impresivan napredak od usvajanja ekonomskog programa podržanog stendbaj aranžmanom iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom, izjavio je danas šef Kancelarije MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa.

On je podsetio da je Srbija bila u teškoj makroekonomskoj situaciji pre pokretanja programa reformi 2015. godine, a da je dve godine kasnije makroekonomska slika potpuno drugačija...


Sosa pohvalio NBS što je dozvolila aprecijaciju dinara

Monetarna politika Narodne banke Srbije je u minulom periodu bila uspešna u održavanju inflacije pod kontrolom i očuvanju stabilnog finansijskog sistema, rekao je danas šef Kancelarije MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa, ocenivši da je dobro i to što je NBS dozvolila jačanje dinara.

"Bazna inflacija je ostala stabilna i niska, očuvan je stabilan devizni kurs, što je sve zajedno doprinelo jačanju fiskalne politike i poverenja, i omogućilo da se smanji evroizacija srpske privrede", rekao je Sosa na konferenciji za medije u Narodnoj banci Srbije...


Biće prostora za veće plate i penzije,videćemo koliko

Šef Kancelarije MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa procenio je danas da će biti prostora za povećanje plata i penzija, ali nije mogao da prognozira za koliko procenata.

"Povećanje plata u javnom sektoru i penzija koje je najavila Vlada Srbije biće razmatrano u okviru predstojećih razgovora o budžetu za 2018. godinu između tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda i srpskih zvaničnika", rekao je Sosa na konferenciji za medije u Narodnoj banci Srbije, u odgovoru na novinarsko pitanje.


Ako bude novog aranžmana - fokus će biti drugačiji

Šef Kancelarije MMF-a u Beogradu izjavio je danas da Fond nema nikakve indicije o tome da li će biti novog stendbaj aranžmana između Srbije i te međunarodne finansijske institucije, ističući da je odluka o tome na srpskoj vladi.

"Još je rano za to. Imamo još šest meseci do kraja ovog aranžmana, i na Vladi je da odluči da li joj i kakav aranžman sa MMF-om treba", rekao je Sosa na današnjoj konferenciji za medije u Narodnoj banci Srbije.Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane