Nemačka: Merkel pobednik izbora, AfD ulazi u parlament

Kancelar Angela Merkel i njeni demohrišćani pobedili su danas na saveznim nemačkim izborima sa osvojenih najmanje 33,5 odsto glasova, preneli su nemački mediji prve nezvanične i nepotpune prognoze, na osnovu izlaznih anketa po zatvaranju birališta.

24 Septembar 2017 20:47

Vučić čestitao Merkelovoj
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas iskrene i srdačne čestitke kancelarki Savezne Republike Nemačke Angeli Merkel na izbornoj pobedi. "Dozvolite mi da Vas uverim da će Srbija ostati pravi partner i saveznik Nemačke u nastojanjima da očuva principe demokratije, kao i stabilnost i bezbednost svih građana starog kontinenta", ističe se u čestitki predsednika Vučića.

BERLIN - Kancelar Angela Merkel i njeni demohrišćani pobedili su danas na saveznim nemačkim izborima sa osvojenih najmanje 33,5 odsto glasova, preneli su nemački mediji prve nezvanične i nepotpune prognoze, na osnovu izlaznih anketa po zatvaranju birališta.

Ovim su potvrđena i istraživanja javnog mnjenja i političke procene analitičara koji su Merkelovoj predvideli i cetvrti kancelarski mandat, a neki od njih i mogućnost da u "kancelarskoj fotelji" ostane duže čak i od svog nekadašnjeg "političkog oca" kancelara "rekordera", Helmuta Kola, koji je 16 godina vladao Nemačkom...


AfD: Promenićemo Nemačku

Nemačka antiimigraciona i krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja je na današnjim izborima prvi put ušla u parlament, obećala je da će "promeniti zemlju".

"Krenućemo za Merkelovom. Povratićemo našu zemlju i naš narod", rekao je jedan od lidera AfD Aleksander Gauland, koja je osvojila između 13 i 13,5 odsto glasova i postala treća politička snaga u Nemačkoj, prenosi AFP...


Jevreji pozivaju na bojkot AfD

Jevrejske grupe u Evropi i SAD izrazile su zabrinutost zbog uspeha krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD), na današnjim izborima u toj zemlji, i pozvale druge partije ne sa njima ne ulaze u koaliciju.

"Uzasno je da partija AfD, sramni reakcionarski pokret koji se poziva na sve najgore iz nemačke prošlosti, sada ima mogućnost da promoviše svoju zlu platformu unutar nemačkog parlamenta", rekao je predsednik Svetskog jevrejskog kongresa sa sedištem u Njujorku, Ronald Lauder...


SPD priznala poraz, neće u koaliciju sa demohrišćanima

Nemački socijaldemokrati priznali su poraz na današnjim izborima i najavili da će radije preći u opoziciju nego ući u novu koaliciju sa demohrišćanima kancelarke Angele Merkel.

"Ovo je težak i gorak dan za nemačke socijaldemokrate, izgubili smo izbore", izjavio je lider Socijaldemorkatske partije (SPD) Martin Šulc u prvoj reakciji posle objavljivanja izlaznih anketa...

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane