MSP HR austrijskim medijima: Blajburg za Hrvate simbol masakra

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova poslalo je austrijskim medijima saopštenje u kojem navodi da žali i smatra uvredljivim što se komemorativni skup u Blajburgu etiketira kao "fašistička zabava", "najveće okupljanje neonacista u EU" ili "skup ustaša".

14 Mart 2019 14:57

ZAGREB - Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova poslalo je austrijskim medijima saopštenje u kojem navodi da žali i smatra uvredljivim što se komemorativni skup u Blajburgu etiketira kao "fašistička zabava", "najveće okupljanje neonacista u EU" ili "skup ustaša".

To ministarstvo ocenjuje i da se grubo uopštavanje u izveštajima medija u kojim se današnja Hrvatska i njeno stanovništvo povezuju sa oživljavanjem fašističke ideologije, doživljava kao bolna uvreda...


U HR se ne stišava nezadovoljstvo zbog zabrane Blajburga

U Hrvatskoj se ne stišava nezadovoljstvo odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine zabrani komemoraciju palim ustašama na Lojbuškom polju, kraj Blajburga, i dok biskup Engelbert Gugenberger tvrdi da ništa ne može da promeni njegovu odluku, predsednik parlamenta Gordan Jandroković tvrdi da će komemoracija biti održana i da će sabor biti pokrovitelj.

Povodom zabrane održavanja komemoracije u Blajburgu, planirane za 18. maj ove godine, oglasilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštenjem za austrijske medije u kojem izražavaju duboko žaljenje zbog percepcije događaja u austrijskoj javnosti koja u okupljanju na Blajburškom polju vidi „fašističku zabavu“, „najveće okupljanje neonacista u EU“, „skup ekstremne desnice“ ili „skup ustaša“...


Foto vikimedija/Stebunik

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane