Server: Siguran sam da Haradinaj nije znao da će dati ostavku

Američki stručnjak za balkanska pitanja Danijel Server izjavio je albanskom servisu "Glasa Amerike" da promena vlade u Prištini nakon ostavke Haradinaja odlaže pitanje dijaloga sa Srbijom.

20 Jul 2019 08:35
Server: Siguran sam da Haradinaj nije znao da će dati ostavku

PRIŠTINA - Američki stručnjak za balkanska pitanja Danijel Server izjavio je albanskom servisu "Glasa Amerike" da promena vlade u Prištini nakon ostavke Haradinaja odlaže pitanje dijaloga sa Srbijom.

RTK2 na srpskom jeziku prenosi da je Server, koji trenutno baravi u Prištini, rekao da je bio iznenađen vešću o ostavci Haradinaja sa kojim se sastao u sredu.


Haradinaj podneo neopozivu ostavku

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, podneo je danas neopozivu ostavku.

On je na kraju današnje sednice vlade kao razlog ostavke naveo to što je dobio poziv Specijalnog suda kao osumnjičeni...


Haradinaj: O datumu saslušanja u Hagu narednih dana

Ramuš Haradinaj, održao je večeras sastanak rukovodstva Alijanse za budućnost Kosova, čiji je predsednik, gde je rekao da je ostavku na poziciju premijera podneo jer ne želi da bude teret Kosovu, da je ostavku primio danas, a da će o datumu saslušanja biti obavešten naknadno


Haradinaj - ostavka, drugi put

Ramuš Haradinaj, premijer privremenih prištinskih institucija, nije danas prvi put podneo ostavku na premijersku dužnost da bi se odazvao sudu u Hagu, gde je jednom već bio optužen za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima i pripadnicima drugih nealbanaca, kao i lojalnih Albanaca.

Haški tribunal ga je, međutim, te optužnice oslobodio zbog nedosttka dokaza.


Haradinaj: Ostavka je neopoziva, takse ostaju

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, održao je konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da podnosi neopozivu ostavku na premijersku poziciju, ali takse prema Srbiji i BiH ostaju, Kosovske bezbednosne snage nastaviće da se razvijaju, a Trepča je, kazao je, spremna za investicije.

I novinarima je rekao da je dobio poziv od Specijalizovanih komora Specijalnog suda u Hagu, koji je formiran za istragu zločina koje su tokom poslednjih sukoba na Kosmetu, počinili pripadnici tzv. OVK, kao osumnjičeni, te da mu je ta pravosudna institucija ponudila da se odazove kao premijer ili obični građanin...

EU bez reakcije,analitičari:Tači ima šansu da ukine takse

Zvaničnih reagovanja na današnju neopozivu ostavku Ramuša Haradinaja na mesto premijera vlade u Prištini za sada u Briselu nema, ali dobri poznavaoci prilika upućuju na to da bi ostavka mogla dovesti do brzog ukidanja taksi.

U Briselu skreću pažnju da predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači može da sada da predloži novog mandatara, koji bi ukoliko ga izabere prištinska skupština mogao odmah da ukine takse.

Strani mediji o Haradinajevoj ostavci

Više stranih medija izvestilo je o ostavci kosovskog premijera Ramuša Haradinaja kao i da je podneo neopozivu ostavku nakon što ga je sud u Hagu pozvao na saslušanje kao osumnjičenog.

BBC podseća da je Haradinaj bio "pobunjenički komandir" tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine, i prenosi Haradinajevu izjavu da je imao izbor da li će se pred sudom pojaviti kao premijer ili kao građanin.Haradinajeva ostavka zbog taksi, do Haga će samo prošetati

Beogradski advokat Branislav Tapušković smatra da Ramuš Haradinaj nije podneo ostavku na mesto kosovskog premijera zbog poziva u Hag, kako je to on predstavio, već zbog sukoba u Prištini oko ukidanja taksi na robu iz centralne Srbije.

"On će se prošetati do Haga i vratiti se nazad kao i svi ostali...Mislim on više nikada neće doći u obzir kao "optuženi" jer će uvek reći da je već odogovarao u pred Haškim tribunalom koji ga je oslobodio od optužbi za zločine na Kosovu i Metohiji, te da ne može da se protiv njega ponovo pokreće postupak", smatra Tapušković koji je ranije bio "prijatelj suda" u Haškom tribunalu...

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane