N. Brdo: Kosovska zastava uklonjena sa tvrđave

Predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović izjavio je danas da je zastava tzv. Kosova uklonjena sa srednjovekovn tvrđave u blizini tog mesta.

16 Avgust 2019 12:14

NOVO BRDO - Predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović izjavio je danas da je zastava tzv. Kosova uklonjena sa srednjovekovn tvrđave u blizini tog mesta.

"Mi smo bili jutros bili na licu mesta, videli smo da je sve sklonjeno kao da ništa nije bilo, ni zastave, niti je ikog bilo, razgovarali smo o ovom slučaju i sa pripadnicima policijske službe", naveo je Ivanović za RTK 2...


Đurić: Novo Brdo nikad neće biti "kosovarski" spomenik

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da tvrđava Novo Brdo nikad neće biti "kosovarski" istorijski spomenik, jer je to jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta.

Reagujući na isticanje zastave samoproglašenog Kosova na Novom Brdu, Đurić navodi da je svaki pokušaj da se taj spomenik prikaže u drugom svetlu akt nasilnog brisanja istorije, sračunat s ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na KiM...


U nedostatku svog nasleđa, posežu za otimanjem tuđeg

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je danas isticanje zastave samoproglašenog Kosova na srednjovekovnoj srpskoj tvrđavi na Novom Brdu, navodeći da takozvane prištinske vlasti, u nedostatku svog kulturnog nasleđa, posežu za otimanjem tuđeg.

Ministarstvo navodi da "nikakve šarene tkanine nejasnog simboličkog značenja" ne mogu da posluže drugoj nameni nego da obrišu prašinu vekova sa bisera srpske srednjovekovne duhovnosti i evropske i svetske kulturne baštine...


Eparhija: Postavljanje zastave na N.Brdu ogromna provokacija

Eparhija raško-prizrenska SPC ocenila je da je postavljanje kosovske zastave na trđavi u Novom Brdu ogromna provokacija.

Eparhija je objavila to na svom Tviteru navodeći da se radi o politizaciji kulturne baštine...


SL: Nikada se nećemo sližiti s otimanjem istorije i pamćenja

Srpska lista najoštrije osuđuje pokušaje otimanja srpske kulturne baštine od strane kosovskih institucija, smatrajući isticanje zastave samoproglašenoh Kosova na Novom Brdu necivilizacijskim ponašanjem prema kulturi srpskog naroda.

"Podsećamo Prištinu da postavljanje zastave ne znači i pravo svojine nad tvrđavom u Novom Brdu. Mogli su tu zastavu da pobodu i na Mesecu, ali on i dalje ne bi bio njihov, kao što ni tvrđava u Novom Brdu i crkva Svetog Nikole nije njihova", navodi Srpska lista u saopštenju dostavljenom medijima...

Foto wikimediacommons/Arben Llapashtica

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane