11. maj 2024 19:32

Holandski emiter tvrdi da je diskvalifikovani predstavnik Holandije na Evroviziji isprovociran

Izvor: TANJUG

podeli vest

Holandski emiter tvrdi da je diskvalifikovani predstavnik Holandije na Evroviziji isprovociran

Foto: TT News Agency via AP/Jessica Gow

 AMSTERDAM - Holandski javni servis AVROTROS saopštio je danas da je holandski pevač Just Klajn, koji je diskvalifikovan sa Pesme Evrovizije nakon što je uputio preteći gest u pravcu kameramanke koja ga je snimala, bio isprovociran, jer je, kako navodi AVROTROS, kamermanka nastavila da snima Klajna iako je prethodno postignut dogovor da ona to ne čini.

Policajci koji su istraživali incident u areni u Malmeu potvrdili su da u ovom slučaju nije bilo ni napada, ni nasilja, prenosi portal Nederland tajms. Incident se dogodio u četvrtak uveče odmah nakon Klajnovog polufinalnog nastupa.

"Nasuprot jasno postignutim dogovorima, Just je sniman kada je upravo sišao sa scene i morao je da požuri do zelene sobe. Tada je Just više puta naglasio da ne želi da bude sniman, ali njegov zahtev nije uvažen. To je dovelo do Justovog pretećeg pokreta ka kamermanki, ali on nije dirao ženu koja snima", navodi se u saopštenju AVROTROS-a.

Incident je prijavljen Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), koja organizuje Evroviziju i Klajn je suspendovan u petak uprkos opsežnim razgovorima sa AVROTROS-om i švedskom policijom.

Presedan: Holandski takmičar diskvalifikovan sa Evrovizije, ispitivala ga policija

Švedska policija je saopštila danas da je ispitala holandskog predstavnika na Evroviziji Josta Klajna zbog navodnih "nezakonitih pretnji" upućenih zaposlenoj na Evroviziji u četvrtak uveče.

Klajn je diskvalifkovan sa takmičenja i neće učestvovati u večerašnjem finalu ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije nakon što je, navodno, zapretio zaposlenoj na tom muzičkom festivalu, preneo je Skaj njuz.

Švedska policija saopštila je da je "preduzela sve suštinske istražne mere i ispitala osumnjičenog, tužilju i svedoke", kao i da je istraga okončana.

Slučaj se odvija u okviru uobičajene pravne procedure, a policija se odlučila za brže krivično gonjenje i predmet će se naći kod tužioca u roku od nekoliko nedelja, stoji u saopštenju.

Ovo je prvi put da je neka zemlja izbačena iz takmičenja usred trajanja Evrovizije.

"Imamo politiku nulte tolerancije prema neprimerenom ponašanju prema našim zaposlenima. Njegovo ponašanje je prešlo norme", saopštio je EBU.

Holandski javni servis AVROTROS saopštio je da je "šokiran" izjavom zvaničnika EBU.

"Obavešteni smo o diskvalifikaciji, ali smatramo kaznu nesrazmernom. Veoma nam je žao i kasnije ćemo se detaljnije izjasniti", naveli su.

Portal nu.nl piše da je javnosti postalo jasno da se nešto čudno dešava tokom probe finala - Jost je trebalo da bude peti po redu, ali je Holandija preskočena.

Nikada se u 68 godina održavanja Pesme Evrovizije nije dogodilo da se neka zemlja povukla tokom festivala ili bila diskvalifikovana.