17. januar 2024 14:34

Stevandić: Najbolje je odmah prekinuti postupak protiv Dodika i Lukića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stevandić: Najbolje je odmah prekinuti postupak protiv Dodika i Lukića

Foto: Tanjug video

SARAJEVO - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je danas u Sarajevu da je bolje da se sudski postupak protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića odmah okonča porazom Suda i Tužillaštva BiH.

Stevandić je novinarima ispred Suda BiH rekao da Republika Srpski vidi tu nevidljivu ruku koja upravlja i Sudom i Tužilaštvom BiH.

Oni moraju da znaju da su odluke koje se donose u NSRS legalne i kao takve ih Dodik potpisuje, što praktično znači da predsedniku Republike Srpske sude zbog poštovanja i postupanja po Ustavu Republike Srpske, koji je usklađen sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Premijer Srpske Radovan Višković je primetio da je Kočićev "Jazavac pred sudom" "mala maca" za ono što se gleda u Sudu BiH.

"Jadna je zemlja u kojoj nemate pravne norme. U 21. veku očekujete vladavinu prava i pravne norme da budu identične i očito da to nije i takva zemlja nema budućnost", rekao je Višković.

Rekao je i da ako se sudija bude ponašao ovako kako je danas postupak neće krenuti ni za dve godine.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić je novinarima rekao da je današnje suđenje u Sudu BiH jedinstven slučaju u svetu da se sudi predsedniku zato što je poštovao Ustav.

"Jedini način da se ovo reši je da se postupak prekine. Postavlja se pitanje da li u Sudu BiH i Tužilaštvu BiH sede diplomirani pravnici ili neki iz večernje škole. Ovo je zločinački udruženi poduhvat protiv BiH", poručio je Nešić.

Glavni pretres protiv Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića danas je ponovo odložen, sudija je odlučio da razdvoji postupak, a naredno ročište je zakazano za 30. januar.

Dodiku i Lukiću se sudi zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.