18. april 2024 07:47

Cvijanović: Rezolucija o Srebrenici ne može biti zvanični stav BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Cvijanović: Rezolucija o Srebrenici ne može biti zvanični stav BiH

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BANJALUKA - Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da predlog rezolucije UN o Srebrenici, koja nema obavezujući karakter, nije bio na dnevnom redu Predsedništva BiH i da je nastala zloupotrebom procedura, zbog čega ne može biti zvanični stav BiH.

Cvijanović je podsetila da je predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović pisao predsedniku Generalne skupštine i generalnom sekretaru UN da on stoji iza onoga što radi ambasador BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatko Lagumdžija i da je dao ovlašćenje, ali je ukazala da je Bećirović jedan od tri člana Predsedništva i nema pravo prema Ustavu da daje ovlašćenja, prenosi RTRS.

Ona je istakla da se obraćala i pisala dva pisma i ukazala na procedure i da su, po njenim rečima, u UN zloupotrebljeni.

"Dakle, zaobilaze se sopstvene institucije, kao što sad u Savetu Evrope zaobilaze stavovi sopstvenih institucija. Šta vi hoćete od nas? Kako hoćete da živimo zajedno? Ne poštuješ Ustav, ne poštuješ Dejton, a mene kažnjava neko, navodno, zato što ne poštujem Ustav i Dejton, a sve radim po Ustavu i Dejtonu", naglasila je Cvijanović.

Ona je navela da kada je srpski član Predsedništva preglasan može se po automatizmu obratiti Narodnoj skupštini Republike Srpske i postoje propisani rokovi, a ukoliko skupština u okviru tog roka podrži stav sa dvotrećinskom većinom, nema odluke Predsedništva BiH, koja se anulira i ništavna je.

"Pošto oni znaju da je tako, oni beže od toga da se određena pitanja stave na Predsedništvo BiH, zaobilaze onoga koji je po Ustavu nadležan da definiše spoljnopolitičku poziciju i onda to prebace na ministra inostranih poslova ili dobiju instrukciju iz Ministarstva koje opet nije slušao svog nadređenog, a to je Predsedništvo i vidite koji je to nepoštovanje u svemu i zaobilaženje institucija", rekla je Cvijanović juče za RTRS.

Ona je navela da su predlog rezolucije o Srebrenici kreirali oni koji pokušavaju da bar na jednom pitanju naprave most između SAD i muslimanskog arapskog sveta, dok Nemačkoj, prema njenim rečima, uvek odgovara da ono što se dešavalo u Drugom svetskom ratu ne bude poslednja stvar koja se spominje.

"Ovde ima mnogo zlih namera. Prvo je zla namera od nekoga ko je izabran da brani Ustav i štiti procedure, da zaobiđe to sve i da bilo šta predloži", poručila je Cvijanović.

Ona je naglasila da se orkestrirana kampanja zapadnih sila, paralelno vodi i protiv Srbije.

Saopštila je da bi se prijem samoproglašenog Kosova u Savet Evrope kosio sa svim propisanim načelima pomenute organizacije.

"Što se tiče BiH u ovom postupku, njenog odlučivanja o prijemu Kosova, koje nije nezavisno, po odlukama koje smo videli i stavovima koje smo definisali, dakle ne treba da se glasa za nikakvu odluku te vrste, ova država nije priznala nezavisnost Kosova i bilo bi apsurdno i povlačilo bi određenu odgovornost da se neko usudi da glasa mimo onoga što su stavovi države", smatra Cvijanović.