12. maj 2024 13:13

U Donjoj Gradini održan parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina u NDH

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Donjoj Gradini održan parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina u NDH

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

DONJA GRADINA - Na grobnom polju "Košute" u Spomen-području Donja Gradina danas su održani parastos i pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ubijenim u ustaškom logoru "Jasenovac", u okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida u NDH.

Parastos je služio vladika banjalučki Jefrem, posle kojeg je jevrejsku molitvu čitao vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel, a romsku predsednik Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković. 

Prisutni na obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Miloš Vučević, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednici Skupština Srpske Nenad Stevandić i Crne Gore Andrija Mandić, premijer Srpske Radovan Višković, ministri u vladama Srpske i Srbije, predstavnici Srpske u zajedničkim institcijama BiH.

Prisutni su i ambasadori Izraela za BiH sa sedištem u Tirani Galit Peleg i Rusije Igor Kalabuhov, predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić, predstavnici diplomatskog kora, Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, gradova i opština u Srpskoj, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i potomci žrtava.

Posle molitvenog pomena predviđeno je obraćanje zvaničnika.

Prethodno su zvaničnici Srpske i Srbije i ostale delegacije položili vence i cveće na grobnom polju "Topole".

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 dece.

Osim masovnih grobnica, u Donjoj Gradini se nalazi Topola užasa, drvo na kojem su ustaše obesile na hiljade ljudi, koji su pre vešanja bili izloženi najstrašnijim mučenjima. Jasenovačka stradanja trajala su od 1941. do 22. aprila 1945. godine.

U Kozarskoj Dubici, sinoć je, povodom Dana sećanja na nevino stradale žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, održana memorijalna akademija "Tuga koja traje ceo život", a jutros je u 8.30 časova služena liturgija u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.