21. april 2023 18:53

Veran Matić: Nadam se da odluka o ukidanju kućnog pritvora Radonjiću i Romiću neće uticati na presudu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veran Matić: Nadam se da odluka o ukidanju kućnog pritvora Radonjiću i Romiću neće uticati na presudu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara, Veran Matić, izjavio je danas da je izuzetno uznemiren sudskom odlukom da se optuženima za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije ukine mera zabrane napuštanja stana, uz primenu elektronskog nadzora, ali je izrazio očekivanje da to neće uticati na donošenje presude.

On je dodao da, iako nije video rešenje Apelacionog veća kojim je ukinuta mera zabrane napuštanja stana Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, takvu odluku je očekivao, posle nepravosnažne presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.

"Veće koje je donelo ovu odluku preuzima i svu odgovornost za sve što se može dogoditi puštanjem iz kućnog pritvora Ratka Romića i Milana Radonjića. Kao što je već objavljeno, Evropski sud je našao da su bili u pritvoru duže nego što je to bilo potrebno, kao i da je dugo trajalo donošenje odluke Ustavnog suda o žalbi na rešenje o produžavanju pritvora", naveo je Matić u saopštenju.

On je podsetio da suđenje optuženima za ubistvo nepotrebno traje predugo, da je Prvostepeno veće ponavljalo identičnu presudu ne izvršavajući zahtev Apelacionog veća da se objasne pojedine odluke, kao što je uvođenje NN lica itd. što je dodatno produžilo trajanje suđenja.

"Odluka Evropskog suda nema nikakav uticaj na prevosnažnu presudu koju očekujemo. Nadam se da isto tako ni ova odluka Apelacionog veća nema veze sa presudom, već da je jedno možemo povezivati sa odlukom Evropskog suda", istakao je Matić.

On je izrazio očekivanje da će konačna presuda biti ili potvrđujuća, kada je reč o visini kazne, ili veća, kao što je to i tražio tužilac, jer su u dosadašnjem postupku rasvetljene sve okolnosti ovog ubistva, kako je državni bezbednosni aparat, "kao i u slučajevima Ibarska magistrala, kada su ubijena četiri člana SPO, pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi kao i ubistvo bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića, nabrutalnije i najbezobzirnije zloupotrebljen za ubistvo novinara zbog argumentovane kritike Miloševićevog režima".

"Iako sam izuzetno uznemiren ovom odlukom i osećam da će javnost u Srbiji takođe biti izuzetno uznemirena, nadam se da ova odluke nikako neće uticati na proces donošenje presude i da je isključivo vezana za probleme koji su proizvedeni neefikasnim sudskim procesom", napomenuo je Matić.