17. april 2024 12:37

U šest beogradskih domova zdravlja vakcinacija dece protiv HPV bez zakazivanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

U šest beogradskih domova zdravlja vakcinacija dece protiv HPV bez zakazivanja

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - U šest beogradskih domova zdravlja počela je nedelja otvorenih vrata, kada će roditelji moći da vakcinišu svoju decu protiv humanog papiloma virusa bez zakazivanja, rečeno je danas na konferenciji u Beogradu gde je poručeno da je važno da se podiže svest o važnosti vakcinacije, kao efikasnom sredstvu u borbi protiv raka grlića materice.

Povodom Evropske nedelje imunizacije organizovana je nedelja otvorenih vrata u domovima zdravlja Voždovac, Zemun, Novi Beograd, Čukarica, Rakovica i Stari grad, u kojima će deca moći da budu vakcinisana bez zakazivanja.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović navela je da je, prema najnovijim podacima tog Instituta do sada, a u odnosu na broj dece oba pola u 10 generacija za koje je moguća besplatna imunizacija prvom dozom protiv HPV, vakcinisano 5,6 odsto devojčica i dečaka.

Prema poslednjim raspoloživim podacima tog Instituta do 12. aprila dato je ukupno 75.615 doza vakcine.

"Jedan od najznačajnijih uzročnika koji svojim dugotrajnim prisustvom dovodi do promene na sluzokoži grlića materice je humani papiloma virus sa više od 20 različitih varijanti. Kao sistem zdravstvene zaštite u obavezi smo da predočimo da je to bolest, odnosno maligni proces koji može da se spreči. Uvek je sprečavanje takvih malignih bolesti najbolje ukoliko za takav proces postoji vakcina", navela je Jovanović.

Istakla je i da je prema Registru za rak Instituta "Batut" za 2022. godinu registrovano oko 1.000 slučajeva raka grlića materice, a da je 450 žena izgubilo bitku sa tom bolešću.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Mirjana Uzunović Mako podsetila je da je država od juna 2022. godine obezbedila besplatnu vakcinu kao najbolji vid prevencije raka grlića materice.

Ukazala je da je vakcina inovativni lek za prevenciju i da je za razliku od drugih zemalja u Srbiji omogućena vakcinacija i dečaka i devojčica.

"To je značajno jer su istraživanja pokazala da je svaki treći dečak koji ima više od 15 godina inficiran nekim od tipova HPV, a svaki peti je inficiran nekim od visokorizičnih i onkogenih virusa", ukazala je ona.

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Voždovac Aleksandra Sekulić Frković navela je da u toku nedelje otvorenih vrata pregledi kod pedijatara neće morati da se zakazuju, a da će svako dete će pre vakcinacije vakcinom protiv HPV-a biti pregledano.

"S obzirom na to da imamo dobru saradnju i sa školama na teritoriji Opštine Voždovac, obavestili smo i sve rukovodioce škola o nedelji otvorenih vrata. DZ Voždovac je do sada imao dosta dobar odziv, vakcinisali smo veliki broj dece na našoj opštini HPV vakcinom", rekla je ona.

Iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori" Gorica Đokić istakla je da mora više da se radi na povećanju svesti, kako kod opšte, tako i kod stručne javnosti, i podizanju obuhvata vakcinacije u sredinama, odnosno domovima zdravlja, gde je obuhvat mali.

"Iz tog razloga, organizovanje akcija kao što su otvorena vrata u domovima zdravlja pokazuje da aktivnije radimo svi zajedno na ovom polju, jer iako je Srbija obezbedila vakcinu protiv HPV o trošku RFZO i započela proces imunizacije devojčica i dečaka, veliki broj roditelja i dalje nije dovoljno informisan o mogućnostima dobijanja vakcine i zaštite od HPV", navela je ona.