14. maj 2024 21:45

Etno mreža organizovala u Beogradu radionicu stare tehnike pustovanja vune

Izvor: TANJUG

podeli vest

Etno mreža organizovala u Beogradu radionicu stare tehnike pustovanja vune

Foto: Shutterstock.com/Melica

BEOGRAD - Majstori ručnog rada održali su danas u Beogradu radionicu pustovanja, na kojoj su zainteresovani mogli da uče o ovoj staroj tehnici i kako valjanjem mokre vune mogu da se naprave ukrasni predmeti, saopštila je Etno mreža.

Radionicu, kao i izložbu dekorativnih i podnih jastuka organizovala je Etno mreža, krovno udruženje prouzvođaca rukotvorina sirom Srbije, u beogradskom hotelu ''Meriot Kortjard''.

Tom prilikom su, stranim turistima i svim zainteresovanima, predstavljeni neki od najlepših komada tradicionalnog ručnog rada, u koje je utkana srpska kulturna bastina.

Predstavljene su tkane jastučnice s prepoznatljivim geometrijskim motivima sa naših ćilima - pirotskog, staparskog i sjeničko-pešterskog, s ručno rađenim kićankama i motivima cveća i ruža kao univerzalnim etnološkim simbolom, koji je zastupljen u svim krajevima Srbije, navodi Etno-mreža.

"Hvala našim partnerima što su prepoznali značaj kulturnog nasleđa Srbije i izložili vredne komade u svom prostoru, koji sada predstavlja idealan spoj tradicionalnog i modernog", rekla je predsednica Etno mreže Violeta Jovanović.

Ona je dodala da se prodajom ručnog rada turistima, ne samo da predstavlja naše nasleđe, već se omogućava da žene majstori starih zanata ostvare prihod i ostanu motivisane da čuvaju svoje znanje od zaborava i prenose ga na buduće generacije.

"Sa druge strane, ovim autentičnim poklonima, šaljemo u svet ono najlepše iz Srbije, jer svaki komad priča priču iz naše zemlje", navodi Jovanović.