3. oktobar 2023 15:03

Kovač: Očekujem izveštaj o Srbiji izvestioca Šefera sledeće godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kovač: Očekujem izveštaj o Srbiji izvestioca Šefera sledeće godine

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Potpredsednica Skupštine Srbije i članica Delegacije Srbije u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PS SE) Elvira Kovač kaže da očekuje da će se izveštaj o Srbiji, koji treba da izradi izvestilac Aksel Šefer, naći na plenumu te skupštine za nekoliko meseci, odnosno sledeće godine.

Na pitanje o poseti izvestioca Monitoring komiteta PS SE Šefera Srbiji, Kovač je podsetila za Tanjug da Monitoring komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope posmatra zemlje od njihovog učlanjenja, u slučaju Srbije od 2003. godine i, kako dodaje, ocenjuje izvršenje njihovih obaveza koje se tiču članstva u toj organizaciji.

Kovač je istakla da je Srbija zaslužila da pređe u sledeću fazu - tzv. postmonitoring fazu jer je, kako kaže, mnogo toga urađeno što je od nje traženo vezano za reformu pravosuđa, za ljudska prava, za jačanje demokratskih institucija, međutim, napominje da su oni su zapravo ostali "dužni" Srbiji poslednjih nekoliko godina, jer bez obzira na pravilo PS SE da se na dve godine objavljuje novi izveštaj Srbija je ostala zaboravljena.

Navodi da je više izvestioca promenjeno iz razno-raznih razloga, od političkih do tehničkih jer su u nekim zemljama održani izbori, pa je dolazilo do promena, ali se, kako kaže, 10 godina nije pojavio izveštaj o Srbiji.

"Naša delegacija je ozbiljno radila na tome da imamo izvestioca koji će zaista doći u zemlju. Šefer za tri dana ima 22 sastanka u Srbiji, ne samo u Beogradu, već i na pokrajinskom nivou i sa nevladinim sektorom, i sa opozicijom, i sa vlašću i treba da pripremi izveštaj. Plan je da prvi draft dokument bude na samom monitoringu komitetu u decembru na sledećoj sednici, a verovatno za najviše nekoliko meseci, na jednoj od sledećih zasedanja Parlamentarne skupštine u Strazburu sledeće godine", rekla je Kovač.

Upitana da li se može raditi na tome da se na dnevnom redu PS SE nađe sve ono što se dešavalo na KiM 24.septembra, te da li je moguće da se tzv. Kosovu ospori pokrenuta procedura članstva u Savetu Evrope, Kovač napominje da su to dve različite stvari, te dodaje da se mogu na dnevni red dodati tekuća pitanja ili ona po hitnoj proceduri, ali da to zavisi od političkih grupa, odnosno njihovog dogovora o dnevnom redu.

"Na oktobarskom zasedanju očekujem raspravu o Nagorno-Karabahu, videćemo da li će biti drugih predloga", rekla je Kovač.

Kada je reč o proceduri prijema tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope, Kovač podseća da je za izvestioca za Kosovo izabrana Dora Bakojani koja treba da poseti Prištinu u decembru.

"Delegacija Srbije je tražila da ona ne ide samo u Prištinu, već i da dođe u Beograd i tada možemo da iznesemo sve naše argumente u razgovoru sa njom, ali i na zvaničnim sastancima. Tražili smo i da ide u Brisel jer je značajno viđenje kako se primenjuje Briselski sporazum. Posle te tri posete će Bakojanis pripremiti izveštaje vezano za politički komitet, pa tek onda ide na plenum", objasnila je Kovač.

Dodala je da posle slede još dva izveštaja, a jedan od njih će se najviše baviti pravima manjina što je, kako kaže, za Srbe značajno.

"To je normalna procedura koja bi trebalo da traje do dve godine. Veliki je pritisak i činjenica je da mnogi žele da se što pre završi, a Srbija želi da se to temeljno uradi, da se iznesu i naši argumenti", rekla je Kovač.

Na pitanje da li je kasno da se ospori članstvo tzv. Kosova u SE, Kovač kaže da nikada nije kasno i da je važno da Srbija uvek iznese svoje argumente.

"Ništa nije izgubljeno i ne vidi se kraj cele procedure. Najznačajnije je šta će se dešavati u okviru političkog komiteta i glavnog izveštaja. Mnogi poslanici će podnositi amandmana pa tek onda će doći do glasanja na komitetima, pa onda na plenumu i onda ćemo mišljenje parlamentarne skupštine da vratimo na komitet ministara koji će doneti konačnu odluku", navela je Kovač.