20. oktobar 2023 15:14

Potpisan Memorandum o saradnji Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke Kube

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan Memorandum o saradnji Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke Kube

Foto: Shutterstock.com/Africa Studio, ilustracija

BEOGRAD - Ministarka kulture Maja Gojković danas se sastala se kubanskim kolegom Alpidiom Alonsom Grauom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

U prisustvu Gojković i Grau, u Vladi Srbije, direktor Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo i ambasador Kube Lejd Rodriges Ernest potpisali su Memorandum o razumevanju između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke Kube.

Cilj Memoranduma je jačanje odnosa dve nacionalne biblioteke, kako bi se razmenjivala iskustva i znanje u oblasti bibliotekarstva, kao i bibliotečka građa, uz intenziviranje međusobnih predstavljanja književnih dela i prevođne literature Srbije i Kube

Gojković je kubanskom ministru kulture poklonila Staparski ćilim, istakavši da ga izrađuju srpske žene, čime se čuva kulturno nasleđe, dok je zauzvrat Grau srpskoj koleginici darovao keramički prikaz Havane.

Posle svečanog potpisivanja, Gojković je rekla da su "odnosi sa Kubom na izuzetno visokom nivou", i da je zadatak njihovo unapređivanje na polju kulture.

Gojković je podsetila da je prilikom njene nedavne posete Kubi potpisan Sporazum o saradnji u oblasti filmske i audio-vizuelne umetnosti, i da je izvršena selekcija filmova i autora koji će u okviru Nedelje srpskog filma u drugoj polovini januara i početkom februara posetiti Kubu.

Prema njenim rečima, razgovarano je i o mogučnosti da neko od srpskih stručnjaka za audio-vizuelne umetnosti, pre svega animaciju, održi nekoliko radionica u kubanskom Institutu za film.

Gojković je istakla da je jedan od narednih koraka na uspostavljanju tesnije kulturne saradnje dve zemlje

Sporazum o zabrani ilegalne trgovine kulturnim nasleđem obe države.

"Složili smo da je to postao jedan od najunosnijih ilegalnih poslova u današnjem savremenom svetu, možda i unosniji i opasniji od trgovine drogom", navela je srpska ministarka.

Najavljujući uspostavljanje saradnje na polju zaštite kulturnog nasleđa, na predlog kubanske strane, Gojković je istakla da Kuba i Srbija imaju odlične stručnjake, a da je neophodna razmena iskustava.

Gojković se posebno zahvalila Grau što je došao u zvaničnu posetu Srbiji na veliki nacionalni praznik Dan kulture Kube, koji se "simbolički poklapa sa Danom oslobođenja Beograda".

Prema njenim rečima, kubanski ministar je preneo u ime svoje vlade da "Kuba poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da će uvek glasati u interesu Srbije, posenbo u međunarodnim organizacijama, koje se bave pitanjem kulture, kao što je Unesko".

Grau je napomenuo da je Kuba spremna da ugosti savremene umetnike iz Srbije na brojnim festivalima filmske, baletske, vizuelne i drugih oblika umetnosti.

Zahvalivši se se na priznanju za sveukupno pesničko stvaralaštvo kubanskoj književnici Nansi Morehon na 54.

Međunarodnom festivalu poezije "Smederevska pesnička jesen“, Grau je rekao i da je Kuba zainteresovana da svoju javnost upozna sa književnošću Srbije, kao i da se nastavi saradnja na prevođenju srpskih pesnika.

Kubanski ministar je istakao da je želja da Srbija upozna najbolje od kubanske kulture, kojase razvija bez obzira na sve sankcije i blokade Sjedinjenih Država, a Kubanci žele da se upoznaju sa bogatom srpskom kulturom i savremenim stvaralaštvom.