26. februar 2024 10:59

Štrbac: U Hrvatskoj se izbori gube i dobijaju u odnosu stranaka prema Srbima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Štrbac: U Hrvatskoj se izbori gube i dobijaju u odnosu stranaka prema Srbima

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac rekao je danas, da iako je od završetka rata prošlo 29 godina, u Hvatskoj je poznata stvar da se izbore gube i dobijaju u odnosu pojedinih stranaka prema Srbima.

On je to rekao za Tanjug povodom izjave hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlić Radmana da su građani Srbije jedno, a drugo predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova politika koja mora da odluči "na kojoj će stolici da sedi" i dodao da je ta mržnja uvek prisutna, posebno pred izbore.

"Bilo je mnogo sukoba u 20. veku gde su ostale jake posledice i mnogo je ljudi stradalo i na jednoj i na durgoj strani. Političari tu mržnju podgrevaju, tamo ima mnogo diskiminišućih zakona prema Srbima, u Hvatskoj se neprekidno sudi Srbima i pripadnicima JNA iako je ovoliko godina prošlo od rata", rekao je Štrbac.

Štrbac je rekao da se, prema saznanjima Veritas-a, u februara vode glavni procesi protiv 132 dve osobe za ratni zločin, od kojih je samo jedan pripadnik HVO, a svi drugi su pripadnici bivše JNA, i dodao da se preko tih presuda potvrđuje i potkrepljuje njihov zvanični narativ da su oni žrtva agresije uz pomoć JNA i lokalnih Srba.

"Nedavno kada su za vreme karnevala spalili lutke sa likovima Vučića i Putina, to je kod nas izazvalo jednu određenu reakciju i protesnu notu, kao i ova Grlićeva izjava. Vučić se sam oglasio, nije ih žalio, ne žale ih naši, prigovaraju im njihovu ustašku nacističku prošlost, i to ne doprinosi poboljšanju međudržavnih odnosa koji nikad nisu bili gori nego sad. Mislim da su bili bolji kada se vodio najkrvaviji rat devedesetih, tad su (bivši) predsednici Hrvatske i Srbije, (Franjo) Tuđman i (Slobodan) Milošević imali redovne kontakte i sastanke", ocenio je on.

Komentarišući izjavu Radmana, Štrbac je rekao da on prenosi zvanični stav svoje vlade i istakao da je Hrvatska deo EU, koja podržava Ukrajinu na sve moguće načine u rusko-ukrajinskom ratu, i koja od Srbije već dugo vremena traži da se opredeli da li je za EU i njihovu politiku, ili vodi svoju politiku.

"Da li Radman svaki put kaže biranim rečima, rekao bih da ne i njegove intelektualne mogućnosti često izazivaju podsmeh i u Hrvatskoj, ali kako god to izneo, mogao je lepšim rečima i diplomatskije to da kaže, ali suština je ista. Poruka Srbiji je da ako hoćete u EU, morate da se ponašate kao EU, odnosno morate da prekinete sve odnose sa Rusijom jer po zapadu, Rusija je agresor na Ukrajinu i vidite šta sve zapad ulaže da Rusija ne pobedi u tom ratu", objasnio je on.