26. april 2024 17:52

Održana primopredaja dužnosti komandanta Prve brigade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana primopredaja dužnosti komandanta Prve brigade

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ PRESBIRO

NOVI SAD - Na svečanosti u kasarni "Jugovićevo" u Novom Sadu, danas je izvršena primopredaja dužnosti komandanta Prve brigade Kopnene vojske između brigadnog generala Zorana Naskovića i novopostavljenog komandanta brigadnog generala Jovice Matića.

Svečanoj primopredaji dužnosti prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Zoran Dragićević, potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić i pokrajinski sekretar Zoran Milošević, načelnik Južnobačkog Upravnog okruga Milan Novaković.

Na svečanosti su bili i gradonačelnik Grada Novog Sada Milan Đurić, predsednici i predstavnici lokalnih samouprava, kao i prethodni komandanti brigade general-major Željko Petrović i general-potpukovnik u penziji Đokica Petrović, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Komandant Kopnene vojske je pozdravio sve prisutne u ime načelnika Generalštaba Vojske Srbije, ministra odbrane i predsednika Republike Srbije. 

Prisutnima je saopštio da je Ukazom predsednika Republike Srbije za komandanta Prve brigade imenovan brigadni general Jovica Matić, pred kojim je odgovornost da nastavi uspešno komandovanje brigadom, a brigadni general Zoran Nasković, Ukazom predsednika Republike postavljen je na dužnost komandanta Komande za obuku. 

Zahvalio se brigadnom generalu Naskoviću na stručnom, časnom i dostojanstvenom komandovanju 1. brigadom Kopnene vojske, koja izvršava složene zadatke i uživa veliko poverenje građana i poželeo mu sreću na novoj dužnosti. 

Komandant Kopnene vojske je istakao, da je dosadašnji komandant brigade časno i odgovorno obavljao tu dužnost, a novoimenovanom komandantu poželeo da bude uspešan kao prethodni komandant i bolji od njega. 

Komandant Kopnene vojske se zahvalio potpredsedniku Pokrajinske vlade Branku Ćurčiću, svim načelnicima okruga, gradonačelnicima gradova, posebno gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću, a naročito ranijem gradonačelniku Milošu Vučeviću na svesrdnoj podršci Prvoj brigadi Kopnene vojske u realizaciji redovnih i vanrednih zadataka.

Odlazeći komandant Prve brigade, brigadni general Zoran Nasković,  zahvalio se na saradnji svim pripadnicima Prve brigade i Kopnene vojske, čelnim ljudima i svim građanima na teritoriji odgovornosti brigade, koji su mu, kako je rekao bili podrška u komandovanju brigadom i uspešnoj realizaciji zadataka, istakavši da mu je bila čast da bude na čelu Prve brigade.

Brigadni general Jovica Matić se zahvalio na ukazanom poverenju državnom i vojnom rukovodstvu, svestan odgovornosti i obaveza koje ga očekuju, ali i svestan sposobnosti i kvaliteta vojnika i starešina Prve brigade, sa kojima je, kao što se do sada uverio, svaki zadatak izvršiv i svaki cilj ostvariv.

Matić je peti po redu komandant Prve brigade Kopnene vojske, koja je formirana 31. jula 2006. godine, od jedinica Novosadskog korpusa i Operativnih snaga Vojske Srbije.