27. april 2024 07:06

Ambasador Vilan: Zločin u Srebrenici ne treba nazivati genocidom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Vilan: Zločin u Srebrenici ne treba nazivati genocidom

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Izrael nikada nije prihvatio da se zločin u Srebrenici nazove genocidom, a po tom pitanju trebalo bi da se veruje značajnim i važnim autoritetima i istoričarima kao što su Efraim Zurof, Jehuda Bauer ili Gedeon Grajf, izjavio je ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan.

On je u intervjuu za Sputnjik na srpskom jeziku istakao da je pogrešno nazivati zločin u Srebrenici genocidom, navodeći da to stvara iskrivljenu sliku o onome što se dogodilo.

''Ne kažem da je Holokaust jedini genocid, bilo ih je još širom sveta. Ali, kada Srebrenicu nazovete genocidom, po mom mišljenju, to umanjuje važnost tog termina koji bi, smatram, trebalo da se koristi samo za genocide. Eto, i Izrael je pozvan u Hag zbog navodnog genocida u Gazi. Za mene, Srebrenica ne bi trebalo da se naziva genocidom'', rekao je Vilan, ističući da pitanja poput Srebrenice ne bi trebalo da budu politička.

Vilan je rekao da ne zna kako će proći glasanje o predlogu o rezoluciji o Srebrenici, i naveo da je Izrael zemlja koja je ''najviše propatila od UN'' i da razume o čemu se radi.

''Ne radi se o istorijskim činjenicama, niti o moralnim aspektima, već je reč o politici. Sve u UN je politika i samo politika i postoje standardi za jednu zemlju, a drugi standardi za druge zmelje. Nažalost, većinu vremena trpimo od takve formule po kojoj funkcionišu UN. Možda će Srbija trpeti od iste politike UN, ali po mom mišljenju, takva pitanja treba da se rešavaju na moralnom i legalnom nivou, nikako da se mešaju sa politikom'', tvrdi ambasador, uz ocenu da kada pitanja poput Srebrenice postanu politička, to nije dobro ni za istorijske ni za moralne činjenice.

Vilan je naveo da ne razume zašto su mnoge evropske države priznale zločin u Srebrenici kao genocid.

''Verujem da zemlje treba da se zapitaju, posebno kada dolaze u UN, koje su više politički motivisane nego što su posvećene istorijskoj istini, šta će takva odluka doneti regionu, Bosni i Hercegovini, kako će uticati na stabilnost te države - pozitivno ili negativno. Nažalost, ne mislim da rezolucija nosi neku pozitivnu poruku ili ideju da ta država treba da ostane ujedinjena'', rekao je ambasador.