7. maj 2024 13:18

Slobodan Unković: Poseta Sija važna sa stanovišta položaja Srbije u svetskoj politici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slobodan Unković: Poseta Sija važna sa stanovišta položaja Srbije u svetskoj politici

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Bivši ambasador u Kini prof.dr Slobodan Unković izjavio je danas da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji vrlo važna sa stanovišta položaja Srbije u svetskoj politici i ekonomiji.

On je za Tanjug istakao da ova poseta pokazuje odnos najvišeg rukovodstva Kine na čelu sa Si Đinpingom, prema Srbiji i srpskom rukovodstvu na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"U pitanju su jasno i politički i ekonomski interesi. Znate da je Kina uložila značajna sredstva u našu infrastrukturu, da je uspela da regeneriše Železaru Smederevo, da smo sa RTB Bor uspeli da napravimo veliki posao, da su ogromna ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu", naveo je on.

Unković smatra da je uloga Srbije u realizaciji velikog projekta "Pojas i put" čiji je kreator Si Đinping, od velikog značaja, ocenviši da se Srbija dobro uključila u taj program među zemljama centralne i jugoistočne Evrope.

"Ja sam kao ambasador SRJ od decembra 1995. godine do sredine 2001. godine boraveći u Kini mogao da upoznam kineski narod i njihov odnos prema nama. Oni su se večito borili za slobodu, oni su nekako u prethodnoj velikoj Jugoslaviji a sada u Srbiji, videli iskrene borce da sačuvaju nezavisnost. Iskoristio bi ovu priliku da izrazim iskreno saučešće kineskom narodu za današnji crni dan za kineski narod i nas u Srbiji, to je bombardovanje njihove ambasade", izjavio je profesor.

Unković smatra da je poseta Si Đinpinga Parizu, Beogradu i Budimpešti važna poruka za sve zemlje EU, za buduće uspešne odnose Kine i zemlje EU, kao i za kandidata za članstvo u EU među kojima se nalazi i Srbija, napomenuvši da su od pre dve godine zemlje EU postale najvažniji ekonomski partner Kine.

Prema njegovim rečima, mnogo toga se promenilo u odnosima Beograda i Pekinga od 1995. do 2001. godine kada je on bio ambasador SR Jugoslavije u Kini.

Kako je objasnio, Kina je i tada pokazivala veliko poštovanje prema SRJ i mnogo je pomagala u skladu sa propisima koji su određeni od strane UN, ali sada se može govoriti o jasnom rezultatu koji je ostvaren uspostavljanjem strateškog partnerstva.

"Mi smo maksimalno iskoristili sredstva koja Kina ulaže u jačanje infrastrukture, uspeli smo jasno sa Železarom Smederevo i RTB Bor, reč je o našim najvećim izvoznicima, uspeli smo da veliki broj radnika zadrži posao, da uspešno posluju. Veliki broj kineskih turista sada dolazi u Srbiju, uspostavili smo vazdušnu liniju, uskoro će se uspostaviti linija sa Šangajem koji je jedan od važnih privrednih cenatara", naveo je profesor.

Unković kaže da Srbija maksimalno koristi rezultate koje je Kina ostvarila u nauci i trehnologiji i da su stvoreni uslovi za povećanje obostrane korist i Kine i Srbije, napomenuvši da su Sporazum o slobodnoj trgovini kao i bezvizni režim od velikog značaja.

"Mnogo je urađeno da se ta saradnja diže na veći nivou u odnosu na period kad sam ja bio ambasador, i vrlo sam zadovoljan da se tako uspešno razvijaju odnosi između Srbije i Kine", poručio je on.