10. maj 2024 11:58

Stupar: Na Paradi pobede u Moskvi impozantno prikazan ljudski faktor Rusije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stupar: Na Paradi pobede u Moskvi impozantno prikazan ljudski faktor Rusije

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Bivši načelnik pešadije Vojske i predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca Srbije 1990-1999. general Milorad Stupar ocenio je da na jučerašnjoj Paradi pobede u Moskvi impozantno prikazan ljudski faktor Ruske Federacije.

Stupar je za Tanjug rekao da su nastupom vojnika svih rodova i službi, kao i nastupom kadeta visokih vojnih škola Rusi pokazali povezanost sadašnjih pripadnika Ruske Federacije sa prošlošću.

"Jedino u svetu što se krije od svih, nisu ni materijalno-tehnička sredstva, ni prostor, ni vreme, krije se borbeni moral naroda i vojske", istakao je Stupar.

Prema njegovim rečima, rat Rusije i Ukrajine je "sajam naoružanja" jer se u oružanoj borbi koristi dostignuti stepen razvoja borbenog sistema, modernizuju se stari borbeni sistemi, a istovremeno se razvijaju novi sistemi.

Ocenjuje da se, imajući u vidu šta su Rusi prikazali na paradi, ali i prateći pojedina sredstva koja se pojavljuju na frontu, bojištu, vidi da su Rusi izuzetno napredovali u razvoju savremenih borbenih sistema, kako artiljerijskih sistema, tako i u korišćenju dronova.

Stupar kaže da se na paradama ne prikazuju najsavremeniji sistemi koji su u razvoju i u nultoj seriji, već sistemi koji su sada u upotrebi i ističe da je sistem Iskander-M najvažniji sistem koji je juče prikazan na paradi u Moskvi.

Navodi da je Iskander-M operativno taktički bacač koji dejstvuje do 500 kilometara, ima različite bojeve glave i može da se upotrebi i za nuklearnu bojevu glavu jačine od pet do 50 kilotona.

"To je jedan od savremenijih sistema na bojištu 21. veka, lansira balističke i krstareće rakete. Najveći napredak je ostvaren u balističkim raketama gde ona u silaznoj putanji menja tok i može da se interveniše prema cilju. To je nešto što garantuje pogotke odabranog cilja. Greška Iskandera se kreće od pet do sedam metara, što je strašno precizno", objašnjava Stupar.

Prema njegovim rečima, drugi važan sistem koji je prikazan je sistem S400 Tajfun, čiji radari otkrivaju ciljeve visokog odraza do 500 kilometara, a niskog odraza i do 150 kilometara.

"To je sistem koji ima nekoliko vrsta raketa od kratkog do dugog dometa, od 50 do 400 kilometara. Ovaj sistem garantuje izuzetno PVO zaštitu kopnene vojske, zato je i prikazan", istakao je Stupar.

Komentarišući izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da će Rusija učiniti sve da izvegne globalnu konfrontaciju, Stupar je napomenuo da, prema podacima UN, trenutno postoji više od 50 sukoba, kako direktnih sukoba kao što je rat u Ukrajini i Pojasu Gaze, tako i zamrznutih sukoba kao što je sukob u Kongu, zbog čega smatra da pojedini analitičari imaju pravo kada kažu da je svet na pragu početka trećeg svetskog rata.

Vojni pilot u penziji Boriša Mandić izjavio je da je najjači utisak sa jučerašnje Parade pobede u Moskvi poštovanje tradicije ruskog naroda i Rusije kao jedne od pobednica nad fašizmom.

"Tenk 34 koji je doprineo pobedi, zatim veliki broj mladih ljudi kadeta njihovih vojnih škola, veliki broj veterana i na kraju avijacija, vazduhoplovstvo, posebno Ruski vitezovi i Striži koji su u složenim meteorološkim uslovima preleteli Crveni trg u savršenoj formaciji, najjači utisak je vazduhoplovstvo, piloti", kaže on za Tanjug.

Odgovarajući na pitanje da li je rat koji vodi Rusija u Ukrajini oslabio njenu moć ili je Rusija nikad snažnija, Mandić je rekao da je, kao i nakon poraza Nemačke u Drugom svetskom ratu, sada ponovo na sceni jedinstvo ruske armije, ekonomije i društva i istakao da je ruska armija po svim vidovima sve jača jer angažuju vrhunske stručnjake i proizvode najsavremenija ratna sredstva.

"Sudeći po upumpavanju oružja sa svih strana u Ukrajinu, to oružje koje dolazi u Ukrajinu ne ide u pravcu mira nego daljeg pogoršanja situacije. Strategijske nuklearne snage Ruske Federacije su u stalnoj pripravnosti, ali se nadamo da do takvog okršaja pogotovo NATO snaga i Rusije neće doći", rekao je on i napomenuo da bi upotreba nuklearnih sredstava u sukobu Rusije i Ukrajine bila početak kraja sveta i civilizacije.

Kometarišući izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da nema ničeg neuobičajenog u planiranim vežbama koja uključuju i vežbu raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja, a koje se izvode u blizini ukrajinske teritorije, Mandić ocenjuje da tu ima opasnosti, iako bi to trebalo da bude redovna vežba bez upotrebe pravih borbenih sredstava.

"To je, nadamo se, redovna vežba, mada ni približno nije redovna, ipak se razigravaju neke ratne varijante i eventualni sukob snaga Ruske Federacije sa snagama NATO", smatra on.