14. maj 2024 19:44

Mihailović: Zabrana predstava u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću udarac na ljudska prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailović: Zabrana predstava u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću udarac na ljudska prava

Foto: Shutterstock.com/VDB Photos, ilustracija

BEOGRAD - Sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović poručila je danas da zabrana izvođenja predstava ekipi predstave "Knjiga o Milutinu" u produkciji Zvezdara teatra u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću predstavlja ozbiljan udarac slobodi umetnosti i ljudskim pravima, i dodala da kultura nije samo most koji povezuje ljude, već i ključni element koji gradi mostove između različitih kultura i identiteta.

"Kao Sekretarka za kulturu grada Beograda, čvrsto verujem u snagu umetnosti koja ne poznaje granice već podstiče dijalog, razumevanje i poštovanje različitosti", istakla je Mijailović.

Ona ocenjuje da je zabrana čin bez presedana i da jasno pokazuje političko neiskustvo, nemoć i nedoraslost aktuelnog režima u Prištini da prepozna važnost kulturnih sloboda i međusobnog poštovanja.

"Umesto da se gradi most za budućnost zasnovan na kulturi i umetnosti, ovakvi potezi samo produbljuju podele i stvaraju dodatne prepreke na putu ka miru i saradnji.

Kultura je suštinski element demokratskog društva, koji podstiče otvoren dijalog, slobodu izražavanja i razumevanje", rekla Mihailović.

Mihailović dodaje da zabrana ne krši samo osnovna prava na kulturne slobode, već i ugrožava bezbednost građana, stvarajući dodatnu napetost i podeljenost u regionu koji teži stabilnosti i miru.

"Ovaj nedemokratski čin dolazi u vreme kada je Kosovo nedavno postalo punopravni član Saveta Evrope, što čini zabranu izvođenja pozorišne predstave činom bez presedana. Ovaj akt ne samo da je u suprotnosti sa evropskim vrednostima slobode izražavanja i kulturne raznolikosti, već i predstavlja izolaciju umetnosti i kulture, što je suprotno duhu otvorenosti i dijaloga koji težimo da negujemo", rekla je Mihailović.

Ranije danas su iz Zvezdara teatra saopštili da ekipi predstave "Knjiga o Milutinu" u produkciji Zvezdara teatra zabranjen prelazak administrativne granice sa Kosovom i Metohijom i da predstave koje su planirali u okviru najavljenog gostovanja u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću neće biti izvedene.