15. maj 2024 15:27

Brnabić razgovarala s generalnim sekretarom Interpola o zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić razgovarala s generalnim sekretarom Interpola o zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala

Foto: TANJUG/Skupština Republike Srbije/ Peđa Vučković

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa generalnim sekretarom međunarodne organizacije kriminalističke policije Interpol Jirgenom Štokom i istakla da Srbija i srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova pridaju poseban značaj međunarodnoj saradnji sa Interpolom, posebno u zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala.

Brnabić je navela da će Srbija u narednom periodu raditi na daljem unapređenju u oblasti sajber bezbednosti, a Štok je naglasio značaj zajedničkog delovanja svih članica Interpola na očuvanju globalne arhitekture bezbednosti na najefikasniji način.

Štok kaže da je Srbija aktivan član međunarodne organizacije kriminalističke policije Interpol i izrazio važnost dalje saradnje u oblasti novih tehnologija, posebno izazova koje donosi razvoj i primena veštačke inteligencije.

U saopštenju kabineta predsednice Narodne skupštine Srbije podseća se da Srbija predsedava Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju (GPAI), a da su sagovornici prepoznali priliku da se u tom pogledu ostvari još dublja saradnja između Srbije i Interpola jer, kako se navodi, tako bi se zajednički razvijala rešenja koja bi se dalje primenjivala na globalnom nivou.

Brnabić i Štok izrazili su zadovoljstvo što će ovom prilikom biti potpisan Sporazum o pristupanju Kriminalističko-policijskog univerziteta Srbije Interpolovoj Globalnoj akademiji i saglasili se da će to biti dalji korak ka produbljivanju dobre saradnje i razmeni korisnih iskustava.

Generalni sekretar boravi u Beogradu kako bi svečano otvorio Generalnu skupštinu Asocijacije šefova policija u Jugoistočnoj Evropi (SEPCA), čiji je Srbija ove godine organizator i kojom predsedava Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.