16. maj 2024 12:14

Ibro Ibrahimović: Brisel ima mehanizme da poveća pritisak na Prištinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ibro Ibrahimović: Brisel ima mehanizme da poveća pritisak na Prištinu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD  - Ibro Ibrahimović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima izjavio je danas, povodom poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu o upotrebi dinara na Kosovu i Metohiji, da Brisel ima mehanizme da privoli Prištinu da se dođe do rešenja u dijalogu s Beogradom.

Priština je još pod sankcijama i mogla bi da im se ukine vizna liberalizacija čime bi se povećao pritisak na prištinsko rukovodstvo, rekao je Ibrahimović za Tanjug.

Prema njegovim rečima, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti vrši ozbiljan pritisak i nema nameru da učestvuje u bilo kakvim pregovorima, već je isključiv i ima želju da pritiscima protera Srbe sa KiM, što, napominje on, Srbija ne sme da dopusti.

"Međunarodna zajednica ima alate i očekujem od njih da više urade pre svega po pitanju ljudskih prava, slobode kretanja, to je nešto što je povezano sa eventualnim ulaskom Kosova u Savet Evrope koji je zasnovan na ljudskim pravima, demokratiji", poručio je Ibrahimović.

Komentarišući to što je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi juče izjavio da nema logike da se dalje sastau zbog ove teme, dok se s druge strane direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao da Srbija nije zatvorila vrata dijalogu, Ibrahimović je rekao da Bisljimi, kao neko ko je produžena ruka Kurtija, vrši razne poteze koji dovode do eskalacije nakon čega se provodi vreme u pregovorima kako bi se došlo do deeskalacije, a glavne stvari kao što su formiranje ZSO i problem sa dinarom se sklanjaju sa stola.

"Nemojmo zaboraviti da je ovo velika izborna godina i da tek predstoje izbori u Evropskom parlamentu, ali i američki izbori i da Kurti ovakvim odnosom želi sve ključne teme koje muče Srbe na KiM skloni sa pregovaračkog stola i da ove godine uđe u prevremene izbore i dobije dvotrećinsku većinu kako mu se ne bi desilo ono što mu se desilo pre par godina da ga smene sa mesta premijera", naveo je on.

Smatra da Srbija mora da istraje u tome da ostvari prava za srpski narod na KiM, kao i da pronađe održivo rešenje kako bi Srbi ostanu na Kosovu.

Prema Ibrahimovićevim rečima, SAD su trenutno fokusirane na problem između Izraela i Gaze, kao i na sukob između Rusije i Ukrajine jer se stvari na ukrajinskom frontu ne razvijaju kako bi Amerika želela, zbog čega je tema KiM u drugom planu.